ABD Başkanı Donald Trump, 8,5 yıl aradan sonra Çin’e resmi ziyaret gerçekleştirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Trump’ın uçağı başkent Pekin’e iniş yaptı.
Trump’ın üç gün sürecek ziyaret kapsamında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelmesi bekleniyor.
Gök Tapınağı ziyareti dikkat çekti
Trump’ın programında yer alan Gök Tapınağı ziyareti, uluslararası kamuoyunda sembolik bir mesaj olarak değerlendirildi.
15’inci yüzyılda inşa edilen tarihi yapı, Çin medeniyetinde “yer ile gök arasındaki uyumun” simgelerinden biri olarak kabul ediliyor.
Pekin yönetiminin Trump’ın programına bu ziyareti dahil etmesi, iki ülke arasında “uyum” ve “küresel istikrar” mesajı olarak yorumlandı.
Tapınak ziyareti nedeniyle bölge kapatıldı
Pekin’in güneydoğusunda bulunan ve açık hava müzesi olarak kullanılan Gök Tapınağı kompleksinin, Trump’ın ziyareti nedeniyle bugün ve yarın halka kapatıldığı bildirildi.
Trump’ın yarın resmi törenlerin ardından tarihi yapıyı ziyaret edeceği belirtildi.
Şi Cinping ile kritik görüşmeler yapılacak
Trump’ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile gerçekleştireceği görüşmelerde: Ticaret ilişkileri, küresel ekonomik gelişmeler, İran meselesi, Rusya-Ukrayna savaşı ve ikili diplomatik ilişkiler gibi başlıkların ele alınması bekleniyor.
Trump’tan İran mesajı
Çin ziyareti öncesinde açıklamalarda bulunan Trump, İran’a yönelik sert ifadelerini sürdürdü.
Trump, “İran ya doğru olanı yapacak ya da biz işi bitireceğiz” dedi.
ABD Başkanı ayrıca İran’ın nükleer silaha sahip olamayacağını yineledi.
“Rusya-Ukrayna savaşı sona yaklaşıyor”
Trump, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Savaşın sona yaklaşmakta olduğunu savunan Trump, taraflar arasında anlaşma sağlanabileceğine dair olumlu mesaj verdi.
2017’den sonra ilk ziyaret
Trump, Çin’e son ziyaretini ilk başkanlık döneminde 2017 yılında gerçekleştirmişti.
Eski ABD Başkanı Joe Biden ise görev süresi boyunca Çin’e resmi ziyarette bulunmamıştı.
Programda resmi tören ve çalışma yemekleri var
Trump için yarın Pekin’de resmi karşılama töreni düzenlenecek.
Program kapsamında ikili görüşmeler, heyetler arası toplantılar ve çalışma yemeklerinin yapılacağı açıklandı.
Trump’ın ziyaretin ardından 15 Mayıs’ta ABD’ye dönmesi bekleniyor.
