ABD yönetimi, Obama'nın 2017'de görevinden ayrılmasının ardından Donald Trump'la dış politikasında önemli değişikliğe gitti. Trump yönetimi karşı olduğu hükümetlere olan tavrını açıktan belli ediyor. Onları devirmek için muhaliflere destek veriyor. 

AÇIK DESTEK

ABD Başkanı Trump, önce Obama'nın yıllar sonra buzları erittiği İran'ı hedef aldı. Tahran'la yapılan nükleer anlaşmadan çekildi. Amerikan yaptırımları nedeniyle ekonomik sıkıntılarla mücadele eden İran'da son olarak benzine yapılan zam halkı sokaklara dökmüş, hükümet karşıtı gösteriler alevlenmişti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 'İran halkı, hükümetlerinin 40 yıl süren zorbalığına ve suistimallerine karşı sessiz kalmıyor, biz de sessiz kalmayacağız. ABD sizi duyuyor, ABD sizi destekliyor' diye açıklama yaptı. Amerika'nın hedefinin İran'ın Irak, Lübnan ve Yemen gibi ülkelerdeki nüfusunu azaltmak ve kendine yakın bir yönetime getirmek istediği iddia ediliyor.

MEŞRU YÖNETİM OLARAK TANIDI

Trump, Güney Amerika ülkesi Venezuela'da da bozulan ekonomi nedeniyle başlayan protesto gösterilerinde de muhaliflere destek oldu. Devlet Başkanı Maduro'ya karşı muhalefetin kontrolündeki Guaido'nun başkanı olduğu Ulusal Meclis'i tek meşru yönetim aracı olarak tanıdı. Venezuela ordusuna 'Maduro'yu devirin' diye çağrı yaptı. Ancak amacına ulaşamadı. ABD Başkanı, Venezuela'nın ekonomisi derinden etkileyen sert yaptırımlar uyguladı. Uluslararası kamuoyunda ABD'nin Venezuela'daki tutumu için, 'Ülkedeki petrol rezervleriyle bir ilgisi var mı' soruları yankılandı.

DARBEYİ DESTEKLEDİ

Bolivya'da da seçimlerde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla Başkan Evo Moreles ordu baskısıyla istifaya zorlandı. ABD'den Moreles'in darbeyle boşalan koltuğuna oturan geçici başkan Anez'e de destek geldi. "Moreles ABD karşıtı politikalar uyguluyordu, Anez ise ABD yanlısı bir isim" denildi.

EYLEMCİLERİ DESTEKLEYEN 2 TASARIYI İMZALADI

Çin'e bağlı özerk yönetim Hong Kong. Protestolar tutukluların Çin'e iadesini öngören tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle haziran ayında başlamıştı. Giderek şiddetlenmişti. ABD Başkanı Trump burada da Pekin karşıtı protestoculara destek verdi. Trump, Hong Kong insan hakları ve demokrasi yasası adlı yasayı imzaladı. Yasa gösterilerde insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasına imkan sağlıyor. ABD'nin Hong Kong tavrında da akıllara Trump'ın göreve gelmesinin ardından Çin'i büyük bir tehdit olarak görüp büyük bir ticaret savaşına girmesi akıllara girdi.

Editör: Haber Merkezi