Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, koronavirüsle ilgili günlük basın toplantısında açıklamalar yaptı.

ABD'de koronavirüs vakalarının çok olmasıyla ilgili "Söyleyebileceğim tek şey biz rakamları çok doğru bir şekilde bildiriyoruz. Diğer ülkelere bakarsanız, mesela Çin'e bakın ben bunların doğru rakamları aktardıklarını düşünmüyorum" diyen Trump, Çin'in virüsü bilerek yaydığı suçlaması için de "Çin'e ilişkin çok ciddi soruşturmalar yapıyoruz. Çin'in yaptıklarından mutlu değiliz, gelinen bu noktadan mutlu değiliz. Biz virüsün ilk çıktığı yerde durdurulabileceğini düşünüyoruz. Çin, bunu çok hızlı bir şekilde durdurabilirdi ve bu salgın tüm dünyaya sıçramazdı" ifadelerini kullandı.


Test konusunda da ABD'nin diğer tüm ülkelerden daha iyi konumda olduğunu belirten Trump, "ABD şu ana kadar 5,4 milyondan fazla virüs testi yaptı" bilgisini paylaştı.

Trump, kapalı tutulan okullar için de  "Birçok vali, bu akademik yıl için öğrencilerinin okula dönmeyeceklerini düşünüyor. Ama ben birçok okulun kısa süre içerisinde açılacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Eyaletlerin test kapasitesine yönelik yeni bir yol haritası oluşturduklarını vurgulayan Trump, "Test kapasitemizi hızlı bir şekilde artırıyoruz. Eyaletlerin ekonomilerini tekrar faaliyete geçirmeden önce yeterli sayıda test yaptığımızdan emin olmalıyız" dedi.

Geçen hafta yaptığı, "Koronavirüs tedavisi için belki vücuda dezenfektan enjekte edebiliriz" önerisinin ardından bazı eyaletlerdeki kişilerin bunu denediğinin anımsatılması üzerine Trump, "Bunu neden yapıyorlar bilemiyorum" diye konuştu.
Bir gazetecinin, "Peki bu konuda sorumluluk alır mısınız?" sorusunu ise Trump, "Hayır, almam" diye yanıtladı.

Trump, önce yoğun bakımda olduğu, sonra da öldüğü ileri sürülen Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'la ilgili bir soruya da şu yanıtı verdi:

"Bu konuda bir fikrim var ama size şu an söyleyemem. Onun iyi olmasını diliyorum. Kim cumartesi günü bir açıklama yapmadı, belli ki yapamadı. Çok da uzak olmayan bir gelecekte, Kim'den bir haber alabiliriz. Biz Kim'le yakın bir ilişki kurduk. Ben ABD Başkanı olmasaydım, şu anda Kuzey Kore ile savaşta olurduk."