06 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Trump ve Putin Alaska'da buluşuyor: Kritik zirve öncesi dikkat çeken detaylar!

Trump ve Putin Alaska'da buluşuyor: Kritik zirve öncesi dikkat çeken detaylar!

Trump ve Putin’in Alaska'da yapılacak zirvesinde, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona erdirilmesi ve iki ülke ilişkileri görüşülecek. Görüşmelerin süresi 6-7 saat olarak planlanırken, Trump, ateşkes talep ettiğini belirtti. Putin, Alaska’yı ziyaret eden ilk Rus lider olacak.

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılacak tarihi zirve öncesinde yeni ayrıntılar netleşti. Görüşmenin, Alaska’nın Anchorage kentindeki Elmendorf–Richardson Üssünde, bir uçakta gerçekleşeceği açıklandı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iki liderin bire bir görüşmesinin yanı sıra yardımcıların da katılacağı oturumların toplamda 6-7 saat sürebileceğini belirtti.

Zirvede, Rusya–Ukrayna Savaşı’nın sona erdirilmesi ve iki ülke ilişkilerinin ele alınması bekleniyor. Trump, Fox News’e yaptığı açıklamada, “Ateşkes görmek istiyorum, bugün görmezsem mutlu olmam. Eğer işler yolunda gitmezse hızla eve dönerim” ifadelerini kullandı. Sabah saatlerinde Putin’i uyaran Trump, savaşın bitirilmesine razı olunmazsa “çok ciddi ekonomik yaptırımlar” uygulanabileceğini söyledi.

Putin ise Alaska’yı ziyaret eden ilk Rus lider olarak tarihe geçecek. Daha önce SSCB liderlerinden Nikita Kruşçev, Leonid Brejnev, Mihail Gorbaçov ile Rusya’dan Boris Yeltsin ve Dmitriy Medvedev ABD’ye resmi ziyaretlerde bulunmuştu. Putin’in son ABD ziyareti ise 2015’te BM Genel Kurulu için New York’a yaptığı seyahat olmuştu.

Zirve öncesinde Alaska’ya giden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un “SSCB” yazılı tişört giymesi dikkat çekti.

Tarihsel Arka Plan:
1732’de Rus kaşifler Mihail Gvozdev ve İvan Fedorov tarafından keşfedilen Alaska, 19. yüzyıl ortalarında Rusya için önemli bir kürk ticareti merkeziydi. Kırım Savaşı’nın getirdiği ekonomik zorluklar sonrası bölge, 30 Mart 1867’de dönemin Rus Çarı 2. Aleksandr’ın onayıyla ABD’ye satıldı. O dönem ABD, Alaska için 7,2 milyon dolar ödedi. Günümüzde bu miktar, enflasyon hesabıyla yaklaşık 153 milyon dolara denk geliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *