Özbekistan Cumhuriyeti Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Geliştirme Bakanı Sherzod SHERMATOV'un ev sahipliğinde, TDT Genel Sekreteri Baghdad AMREYEVin moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya, Kazakistan Cumhuriyeti Dijital Kalkınma, Yenilikler ve Havacılık Endüstrisi Bakanı Bağdat MUSSIN, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Başkanlığına Bağlı Kamu Hizmeti ve Sosyal Yenilikler Devlet Ajansı (“ASAN Servisi”) Başkanı Ulvi MEHDIYEV,  Kırgız Cumhuriyeti Dijital Kalkınma Bakan Yardımcısı Zamirbek KOZHOMURATOV,  Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih SAYAN ve Türkiye Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi (DTO) Proje Müdürü Şeyma ÖZCAN katıldı. 


Toplantıya hitap eden Genel Sekreter Amreyev, Türk bölgesinin ileri teknolojilerin geliştirilmesindeki yüksek potansiyelini ve Üye ve Gözlemci Devletler arasında en iyi deneyim ve uygulamaların değişiminde işbirliğinin hayati rolünü vurguladı.
B. Amreyev, TDT’nın Türk Devletleri arasında bilişim alanında işbirliğinin geliştirilmesine, özellikle “TDT Dijital İnovasyon Kataloğu” projesinin uygulanmasına ve Türk Teknoparklar ve Bilişim Evleri Birliği'nin kurulmasına yönelik görüş ve planlarını paylaştı.


Genel Sekreter ayrıca Tarafları, 16 Aralık 2022 tarihinde Bakü'de “En Yeni Yönetişime Giden Yol”:Tek Noktadan Kesintisiz Mağazaya Geçiş” başlıklı Uluslararası Forum çerçevesinde TDT’nin “Kamu Yönetimi ve E-Devlet Sektörlerinde” düzenlenecek Birinci Üst Düzey Forumuna davet etti. 
Görüşmede Bakanlar, BİT alanındaki son gelişmeler, kamu hizmetlerinin ve e-devletin dönüşümü, dijitalleşme, kamu-özel sektör ortaklıkları ve start-up'ların kendi ülkelerinde teknolojik yenilikleri gerçekleştirmedeki rolü hakkında görüş alışverişinde bulundular.
Heyet Başkanları, 8. TDT Zirvesinin “Dijital Çağda Yeşil Teknolojiler ve Akıllı Şehirler” teması doğrultusunda TDT tarafından “Astana Digital Bridge Forumu” ve “ICT-Week Özbekistan” kapsamında Türk Teknoparkları panel oturumları, "InnoWeek-2022" çerçevesinde “Akıllı şehirler konusunda uzmanlaşan BİT profesyonelleri için uzman konferansı” gibi önemli etkinliklerin başarılı bir şekilde düzenlenmesini ve TDT Üye Devletlerinin teknoparkları arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasını takdirle karşıladılar.


Bakanlar ayrıca e-devlet ve e-hizmetlerde deneyimlerin ve en iyi uygulamaların paylaşılması, “Küresel Kamu Hizmetleri Kapısı”, “Dijital İpek Yolu” gibi projelerin uygulanması, Türk alanında bir startup vadisinin oluşturulması, ortak girişim fonlarının kurulması, TDT bölgesinde tek duraklı ve kesintisiz mağaza ve açık veri deneyimlerinin araştırılması gibi konularda önerilerde bulundular. 


Toplantının ardından Heyet Başkanları, “Türk Devletleri Teşkilatı Üye Devletlerinde Bilişim Alanının Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı”nı imzalayarak, “akıllı şehirler inşa etmede tecrübe alışverişinde bulunmak ve bilgi aktarımı sağlamak üzere bilişim uzmanlarından müteşekkil kalıcı bir platform oluşturulması kavram belgesini” kabul ettiler. 

Editör: Haber Merkezi