Kırgız Cumhuriyeti'nin Belarus, Estonya, Letonya, Litvanya, Türkiye ve İsrail'de Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi ve Kırgız Cumhuriyeti’nin Bağımsız Devletler Topluluğu Daimî Temsilcilisi olarak görev yapan Büyükelçi Ömüraliev, Kırgız Dışişleri Bakanlığı’nda ve diğer devlet ve kamu kurumlarında üst düzey görevlerde bulunmuştur. 
Büyükelçi Ömuraliyev, kariyeri boyunca edindiği birikimini diplomatik deneyimiyle birleştirerek yenilikçi ve vizyoner çabalar üstlenmiş ve Kırgızistan İş Çevreleri Federasyonu Başkan Yardımcısı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) bünyesindeki Geçiş Halindeki Ekonomiler için Yolsuzlukla Mücadele Ağı (ACN) Sekreterliği Danışma Grubu Ulusal Koordinatörü (ACN) de dâhil olmak üzere çeşitli sosyal/kamusal çalışmalarda yer alarak Kırgızistan’ın toplumsal ve fikri inkişaf sürecine entelektüel katkılarda bulunmuştur.
Büyükelçi Ömüraliyev'e 2022 yılında "2022 Yılının En Başarılı Büyükelçisi", 2020 yılında TÜRKSOY "Cengiz Aytmatov" Madalyası, 2019 yılında "Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı 75. Yıl Madalyası”, 2018'de “Cengiz Aytmatov Uluslararası Kulübü’nün Özel Rozeti", 2017'de "Bağımsız Devletler Topluluğu Onur Belgesi" ve 2006'da "Kırgız Cumhuriyeti Onur Belgesi" takdim edilmiştir.
25 yılı aşkın diplomatik birikimini Teşkilata taşıyan yeni Genel Sekreter, Teşkilatın yenilikçi çizgisini devam ettirmek, Üye ve Gözlemci Devletler için artan öneme sahip bir platform olma özelliğini güçlendirmek ve Teşkilatın temelini oluşturan kardeşlik bağlarından kaynaklı ortak iradenin tezahürü Türk Dünyası 2040 Vizyon belgesinde yer alan ortak hedeflere ulaşmak için Sekretaryanın tüm taraflarla birlikte yoğun çaba göstermeye devam edeceğini kaydetti.
14 Kasım 2022 tarihinde, İstanbul'da kâin TDT Sekretaryası Merkez Ofisinde düzenlenecek devir teslim töreniyle yeni Genel Sekreter Kubanıçbek Ömüraliyev görevi selefi Baghdad Amreyev'den devralacaktır denildi.

Editör: Haber Merkezi