Türkiye'den sonra en fazla Suriyeli sığınmacı alan ülke olan Lübnan, geri gönderme için harekete geçti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun, ülkedeki Suriyeli sığınmacıları sınır dışı etmeye başladıklarını belirterek, her ay 15 bin kişiyi Suriye'ye geri göndereceklerini açıkladı. 

Baybakan Aun, “Bazı ülkelerin ve kurumların tavrını şüpheyle karşılıyoruz. Amaç, yerlerinden edilmiş Suriyelileri Lübnan'a yerleştirmekse, bunu reddediyoruz. Daha önce de Filistinlilerin ülkemize yerleştirilmesini reddetmiştik. Yabancı güçlerin Lübnan'ı Suriyeli sığınmacıları entegre etmeye zorlaması ülkenin kabul edemeyeceği bir suçtur” dedi.

Lübnan'ın her ay 15 bin Suriyeli sığınmacıyı ülkelerine gönderme planı Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve bazı insan hakları örgütlerinin tepkilerine yol açmıştı. Ancak Lübnan Başbakanı, bu tepkilerin kararlarını değiştirmeyeceğini vurguladı.

Büyük bir ekonomik ve siyasi krizin yaşandığı Lübnan, Suriye savaşının ardından 1 milyondan fazla Suriyeliyi ülkeye kabul etmişti. Türkiye ise 4 milyona yakın Suriyeli sığınmacıyla dünyada en fazla sığınmacı ve mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda bulunuyor.

Suriye hükümeti de hafta başında geri dönen Suriyelileri kabul etmeye hazır olduğunu bildirmişti.

Editör: Haber Merkezi