Geopolitical Monitor’de yayımlanan analizde,Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iddialı bir hedef peşinde. Türkiye, büyük güç fantezilerini gerçekleştirmek için yalnızca uluslararası düzeyde bir cephanelik geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda önümüzdeki birkaç yıl içinde dünyanın önde gelen askeri güçleri arasına girmek istiyor. Hatta bir uçak gemisinin bölgeler üstü operasyonel bir platform olarak inşa edilmesi Türkiye’nin bu amacına hizmet ediyor.

Yakın gelecekte Türkiye’nin açık gri kamuflajla boyanmış ve kırmızı Türk bayrağı dalgalandıran savaş gemilerinin Ege’yi, Doğu Akdeniz’i ve Karadeniz’i domine ettiğini göreceğiz. Hatta bununla birlikte Türk donanması Atlantik ve Hint Okyanusları’nın bazı bölgelerinde de faaliyet gösterebilir. “Mavi vatan” fikri ve Türk donanmasını okyanusları aşan bir deniz filosuna dönüştürme vizyonu bunları yapmak için Türkiye’ye motivasyon sağlıyor.

Bu planın merkezinde ise ilk olarak İstanbul Tuzla’daki Sedef tersanesinde şu anda üzerinde çalışılan TCG Anadolu Gemi inşaatı yer alıyor. Yaklaşık 231 metre uzunluğa, 58 metre yüksekliğe sahip olan TCG Anadolu Türkiye’de şimdiye kadar yapılmış en büyük savaş gemisi olacak.

Aslen bir helikopter gemisi olarak tasarlanan gemi, 2015 yılında Çin, Rus, Hint ve İngiliz uçak gemilerinden tanıdık bir tasarım olan uçak gemisine dönüştürdü. Başlangıçta öngörülen uçak, dikey kalkışlı 12 adet US F-35B Lightning II uçaklar içindi. Ancak ABD, Ankara’nın Rus S400 hava savunma sistemini satın almasının ardından NATO ortağı Türkiye’yi hem müşteri listesinden hem de ortak taarruz uçağı programına katılanlar listesinden çıkardı.

Türkiye, insansız hava araçları ve yeni askeri taktikler kullanarak Suriye ordusuna büyük kayıplar verdi. Bunun yanısıra Türk askeri doktrini; Libya’da General Hafter güçlerine karşı ve Dağlık Karabağ savaşında Ermenistan’a karşı zafere götüren girişimlerde yer aldı.

TCG Anadolu, halen yapım aşamasında ve bittiğinde dünyanın ilk insansız hava unsurları taşıyıcı olacak. Planlar çevresinde 30 ila 50 drone taşıma kapasitesine sahip olacak olan gemi ayrıca gözetim, casusluk faaliyetleri ve silahlı saldırılar için kullanılacak. Üretici Baykar, Mart ayında drone taşıyıcı ile özel kullanım amaçlı bir muharebe drone olan TB-3’ü bir yıl içinde geliştirmeyi planladığını duyurdu.

Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Başkanı İsmail Demir, TCG Anadolu’da insansız hava araçlarının planlı kullanımının yanı sıra, güvertede helikopter ve yine Türkiye tarafından geliştirilmekte olan hafif, tek motorlu bir savaş uçağı olan Hürjet’in kullanılacağını açıkladı.

TCG Anadolu, amfibi bir saldırı durumunda çok maksatlı bir gemiden beklenen görevlerin tamamını gerçekten de yerine getirebilecek ve iddialı bir hedef olarak askeri konseptteki yerini alacaktır.

Kaynak: M5 Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

Editör: Haber Merkezi