Çin'de 2 bin 619 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan koronavirüs, İran'a sıçramış, orada da 12 kişinin ölümüne sebep olmuştu. Türkiye'yle sınır komşusu olan İran'dan Türkiye geçişler için sınır kapısı kapatılmıştı. Virüsün önüne bir türlü geçilemezken Kıbrıs Türki Prof Dr. İbrahim Benter, ürettiği ACE2/Angiotensin-(1-7) adlı sistem ile dünya sağlığını tehdit eden yeni tip koronavirüsün önüne geçebileceğini söyledi.

Hastalık zor hissedildiği için önlemler geç alınıyor

ABD'de tıp eğitimi alan ve 34 yıldır araştırmalarını sürdüren Benter'in kalp ve damar sorunlarının tedavisine yönelik çalışmalarıyla da ödüller aldığı biliniyor. Hastalığın hissedilmesinin güç olduğu için insanların seyahatlerle diğer ülkelere virüsü taşıdığını ifade eden Benter,karantina önlemlerinin ise yetersiz olduğunu söyledi. Benter, ABD'de daha önce yaptıkları çalışmalarda ACE2 proteini önleyicilerle durdurabildiklerini ve bu konuda birçok deney yaptıklarını belirterek "Şu anda bu hastalara yardımcı olabileceğimiz en etkili metot, bu önleyicileri geliştirerek virüsün çalışmasını önlemektir." dedi. Yurt dışından ve Türkiye'den Kovid-19'la ilgili kendilerine danışanlar olduğunu belirten Benter, geçen hafta KKTC'yi ziyaret eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile bu konuyu ele aldıklarını söyledi.

"Türk uzmanlardan faydalanılmalı"

Benter çalışmaların ilerleyen süreçte netlik kazanacağını söyleyerek çözüm için Türkiye'deki uzmanların tecrübesinden faydalanılmalı dedi. Benter "Bence, koronavirüse karşı çözümün Türkiye'den çıkması mümkün." dedi. ABD, Avrupa, Asya ve Türkiye'deki uzmanların tecrübesinden faydalanılması gerektiğini belirten Benter, "Türkiye burada öncülük yapabilir, hızlıca bir konferans düzenlenebilir ve uzmanlar çağrılabilir. Bir strateji geliştirilerek hızla bir çalışma başlatılabilir." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi