İstanbul
Parçalı bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Türkiye Libya modelini Filistin’le hayata geçiriyor!

Türkiye Libya modelini Filistin’le hayata geçiriyor!

Libya modeline ilk adım. Gazze’de geçen ay 232 kişiyi katleden İsrail’e en sert tepkiyi gösteren Türkiye, Filistin ile 2018 yılında imzaladığı Güvenlik ve İşbirliği Anlaşması’nı da önceki gün onayladı.

Bu karar Libya ile deniz yetki anlaşması imzalayan Türkiye’nin benzer modeli Filistin’le hayata geçirmek için attığı bir adım olarak görülüyor. YeniŞafakın haberine göre anlaşma ile Filistin’deki kolluk güçleri, Türkiye’de polis akademisi, jandarma ve sahil güvenlik akademisinde eğitilecek. Filistinli kolluk güçlerinin kapasitelerinin artırılması için araç, eğitim, teknik yardım ve danışmanlık gibi konularda kısa ve uzun vadeli projeler gerçekleştirilecek.Türkiye ile Filistin arasında 2018 yılında imzalanan Güvenlik ve İşbirliği Anlaşması yürürlüğe girdi. Bu hamleyle, Libya ile yapılan deniz yetki anlaşmasının bir benzerini Filistin’le hayata geçirmek için ilk adım atılmış oldu.

Önceki gün gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında İsrail’e net mesajlar gönderen Ankara, kritik bir adım daha attı. 2018 yılında Türkiye ile Filistin Hükümetleri arasında imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Filistin Devleti Hükümeti Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşması” Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ANLAŞMADA BİRÇOK BAŞLIKTA İŞBİRLİĞİ

Anlaşma ile birlikte Türkiye ve Filistin arasında yeni bir sayfa açıldı. Anlaşma ile suç gelirlerinin aklanması, bilişim suçları, kültür ve tabiat varlıkları kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı, insan ticareti, göçmen kaçakçılığı ve yasadışı göç konusunda karşı işbirliği kararı alındı. Teröre karşı istihbarat ve operasyonel teknik paylaşımı da anlaşmanın dikkat çekici maddelerinden birisi oldu.

KOLLUK TÜRKİYE’DE EĞİTİLECEK

Anlaşma, Filistin’deki kolluk güçlerinin, kolluk amirlerinin Türkiye’deki polis akademisi, jandarma ve sahil güvenlik akademisinde eğitilmesinin önünü açtı. Anlaşmada, Filistinli kolluk güçlerinin kapasitelerinin artırılması için araç, eğitim, teknik yardım ve danışmanlık gibi konularda kısa ve uzun vadeli

DENİZLERİMİZDE KRİTİK ADIMLAR

Ancak anlaşmanın en dikkat çekici maddeleri, denizcilik/sahil güvenlik konuları oldu. Anlaşmanın 7. maddesinde tarafların denizde kolluk görevi icra eden, denizde sınıraşan suçları takip eden teşkilatları arasında yakın işbirliği kurulması kararlaştırıldı. Bu maksatla karşılıklı ziyaretler, üst düzey görüşmeler, teknik toplantılar, gemilerde karargahlarda personel mübadelesi, gemilerde karşılıklı liman ziyaretleri, ortak eğitim tatbikatları gibi faaliyet icra edebilmesi imza altına alındı.

KARŞILIKLI GÖREVLİLERİ ATANACAK

Tüm bu faaliyetlerin koordinasyonu sağlamak amacıyla da karşılıklı olarak müşavir ve irtibat görevlileri atanması kararlaştırıldı. Uzmanlara göre anlaşma ‘güvenlik işbirliğinden’ öte anlamlar taşıyor. Anlaşma ile Türkiye ve Libya arasındaki anlaşmanın bir benzerine Filistin’le ilk adım atıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *