Rusya'nın 24 Şubat sabahı Ukrayna'ya başlattığı askeri operasyonda 40'ıncı güne girildi.

Ukrayna lideri Zelenski, Rusya'yı Kiev yakınlarındaki bölgelerde 'soykırım' yapmakla suçladı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba da Buça şehrindeki sivil ölümleri nedeniyle Rusya'ya karşı yıkıcı yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu. Rusya ise "sivil katliam" suçlamalarını kabul etmezken Buça'da yaşananların provokasyon olduğunu iddia etti. BM, sivil ölümlerine ilişkin 'bağımsız soruşturma' çağrısı yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığından, Mariupol'den sivillerin tahliyesi için, "Türkiye'nin desteğiyle koridor açıyoruz" açıklaması geldi. Avrupalı liderler, Rus ordusunun soruşturulması çağrısında bulundu. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Buça'daki saldırıları, "Putin ve ordusunun Ukrayna'da savaş suçları işlediğinin başka bir kanıtı" olarak nitelendirdi.

ZELENSKİ: GÖRÜNTÜLERİ AKLIM ALMIYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Amerikan CBS televizyonuna bağlanarak Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zelenski, "Yapılanlar adil bir şekilde kanun çerçevesinde yargılanmalı.

Sizden ve izleyicilerinizden bu görüntüleri izletmek durumunda kaldığımdan dolayı özür dilerim. İnsanların elleri bağlı, vücutları deşilmiş halde, işkence edilmiş ve öldürülmüş çocukların görüntülerini aklım almıyor. Sadece öldürmek yetmemiş demek ki" yorumunu yaptı.

YAŞANANLAR BİR SOYKIRIM

Kiev yakınlarındaki yerleşim yerlerinde yaşananların "soykırım" olup olmadığına ilişkin bir soruya ise Zelenski, şu yanıtı verdi: "Elbette ki bu bir soykırımdır. Bütün ulusun ve halkın ortadan kaldırılmasıdır. Biz Ukrayna vatandaşlarıyız. Yüzden fazla millet var bizde. Bu, tüm bu milletlerin yok edilmesiyle ilgili. Biz Ukrayna vatandaşıyız ve Rusya Federasyonu'nun politikasına boyun eğmek istemiyoruz. Yok edilmemizin nedeni budur ve bu 21. yüzyılın Avrupası'nda oluyor."

Zelenski, "Bir başkan olarak söylüyorum yüz binlerce, milyonlarca insanın ölmesini istemiyorsak, diyalogdan başka bir yol yok." dedi

Editör: Haber Merkezi