03 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Vucic: 'Avrupa ile Rusya arasında savaş giderek daha olası'

Vucic: 'Avrupa ile Rusya arasında savaş giderek daha olası'

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Avrupa ile Rusya arasında büyüyen gerilime ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Avrupa ile Rusya arasında büyüyen gerilime ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Fransa Genelkurmay Başkanı Fabien Mandon’un, Avrupa’nın birkaç yıl içinde Rusya ile askeri çatışmaya hazır olması gerektiği yönündeki sözlerini değerlendiren Vucic, “Avrupa ile Rusya arasında bir savaş giderek daha muhtemel hale geliyor. Görüldüğü üzere herkes buna hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

“Verilere baktığınızda savaş kaçınılmaz görünüyor”

Sırbistan'da katıldığı bir televizyon programında konuşan Vucic, Fransa Genelkurmay Başkanı Mandon’un ölçülü ve ciddi biri olduğunu belirterek, “Eğer bunu o söylüyorsa, durum gerçekten endişe vericidir” dedi. Daha önce Rusya-Ukrayna savaşının çıkacağını öngördüğünü ama kendisine gülenler olduğunu hatırlatan Vucic, şimdi ise verilere bakıldığında Avrupa-Rusya çatışmasının kapıda olduğunu dile getirdi: “Ben verileri sıralamayı, okumayı, analiz etmeyi severim. Bugün elimizdeki veriler bize açıkça şunu söylüyor: Bu artık boş bir spekülasyon değil, ciddi bir ihtimal. Avrupa savaşa hazırlanıyor.”

Almanya’dan 377 milyar Euro’luk askeri yatırım

Cumhurbaşkanı Vucic, askeri harcamalardaki artışa da dikkat çekti. Almanya’nın sadece önümüzdeki beş yıl içinde savunma donanımı için ayırdığı 377 milyar Euro’luk yatırımın, Sırbistan’ın dört yıllık gayrisafi yurt içi hasılasına eşit olduğunu belirten Vucic, bu yatırımların neden yapıldığını açıkça ortaya koydu: “Bu yalnızca Almanya'nın değil, Polonya, Romanya, Finlandiya gibi ülkelerin de benzer adımlar attığını görüyoruz. Rusya da aynı şekilde hazırlık içinde. Ortaya çıkan tablo savaş hazırlığıdır.”

“Sırbistan çekiçle örsün arasında kalmamalı”

Bölgedeki gerginlik karşısında Sırbistan’ın jeopolitik konumuna dikkat çeken Vucic, ülkesinin çekiç ile örs arasında kalmaması gerektiğini vurguladı: “Biz bu pozisyonda sıkışmamalıyız. Ne Batı'nın ne de Doğu'nun doğrudan hedefi olmalıyız. Ancak aynı zamanda ordumuzu da geliştirmeli, ülkemizi koruyabilecek kapasiteye ulaşmalıyız.”

Vucic, hava savunma sistemlerinin güçlendirilmesinin öncelikleri arasında yer aldığını, bu kapsamda Sırbistan için “koruyucu bir kubbe” inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. Bu hedefin büyük maliyetler gerektirdiğini belirten Vucic, bu konuda kararlı olduklarını da sözlerine ekledi.

Fransa'dan da benzer uyarı: “Londra savaşa hazırlanıyor”

Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın değerlendirdiği açıklamalar, Fransız Genelkurmay Başkanı Fabien Mandon tarafından yapılmıştı. Mandon, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Londra’nın Moskova ile olası bir çatışmaya sistematik şekilde hazırlandığını belirterek, Fransa Silahlı Kuvvetleri'nin de önümüzdeki 3-4 yıl içinde benzer bir savaşa hazır olması gerektiğini dile getirmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *