Yunanistan Türkiye'ye yönelik provokasyonlarını sürdürürken Yunan basını dikkat çeken bir haber kaleme aldı. 

To Vima gazetesinde yer alan haberde, NATO'nun Ege adalarının gayri askeri statüsü ile ilgili NATO'nun Ege adalarının gayri askeri statüsü ile ilgili Türkiye'nin tezlerini haklı gösteren üç belgesini yayımladı. 

NATO BELGELERİ TÜRKİYE'NİN HAKLILIĞINI ORTAYA ÇIKARDI
Türkiye ile Yunanistan arasında gerilime neden olan 23 Ada'nın statüsü Lozan 1923 Lozan Anlaşması ve 1947 Paris Antlaşması ile belirlenmişti.

Yunanistan uluslararası hukuku hiçe sayarken, NATO Türkiye'nin haklı olduğunu daha önce de ortaya çıkarmıştı. 

Yunan gazetesinde yer alan haberde, Madrid'de zirveye taşınacak olan konuya ilişkin NATO'nun sicilinin temiz olmadığı ifadesi yer aldı. 

Gazete NATO'nun Türkiye'yi haklı çıkardığı belgeleri yayınladı. İşte o belgeler: 

NATO Genel Sekreteri Hastings İsmay'in 7 Şubat 1957'de NATO'daki daimi temsilcilere gönderdiği mektup...

İLERYÖZ ADASI

"Leros (Türkçesi İleryöz) adası altyapı çalışmaları" başlıklı mektupta 1953 yılında Leros adasında başlayan yakıt, mühimmat ve telekomünikasyon ile ilgili altyapı tesisleri için kabul edilen 482 bin Sterlin değerindeki programın, bu adanın 1947 Paris Antlaşması'nda silahsızlandırılmış olması öngörüldüğünden muhtemel sorunlar yaratabileceği vurgulanmıştı.

To Vima, Türkiye'nin adaların silahsızlandırılması ile ilgili NATO'daki ilk başarısı olduğunu belirtti. 

Genel Sekreter Joseph Luns'un 8 Mayıs 1980'de dönemin Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı (SACEUR) Bernard Rogers'a gönderdiği mektup...

Limni adasındaki askeri altyapı çalışmalarını ele alan mektupta "NATO'nun ihtiyaçları ile birlikte ittifak üyesi ülkeler arasında antlaşmalar (1923 Lozan Antlaşması kastediliyor) ile ilgili hukuki meselelerden kaçınılmasının gerektiği ifade edilirken Limni adasının da böyle bir vaka olduğu belirtildi.

To Vima, Yunan hükümetinin o dönemdeki girişimlerinin başarılı olamadığını belirtti. 

Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı James Jones'un, 15 Ağustos 2006'da, Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhı'na (SHAPE) "Ege Adaları için SHAPE'in izleyeceği politika ile ilgili talimatı...

SACEUR komutanının talimatında şunlar belirtiliyor: "Silahlandırılmaları antlaşmalarla sınırlanan Ege adaları, NATO'nun barış döneminde askeri tatbikatlarında veya başka faaliyetlerde kullanılmayacak. Limni adasındaki altyapı tesisleri NATO tarafından finans edilmeyecek. Limni adası ve buradaki askeri güçler NATO tatbikatlarına dahil edilmeyecek."