Türkiye-Yunanistan gerilimi ile ilgili Yunan gazeteci Alexis Papachelas, bir yazı kaleme aldı. Daha önce gayraskeri adaların silahlandırılmasının yanlış olduğunu ve Türkiye'nin BM'ye gidebileceğini dile getiren gazeteci, 3 senaryo ortaya attI.
Yunanistan'da Başkan Erdoğan'ın ' Bir gece ansızın' sözlerinden duyulan panik sürüyor.

Son olarak eKathimerini'nin yayın yönetmeni Alexis Papachelas, konuya ilişkin bir yazı kaleme aldı.

DENİZ ABLUKASI UYGULAYABİLİR

Yaklaşık 4 ay önce kaleme aldığı bir makalede Ege Adaları konusunda uluslararası hukukun, Türkiye'den yana olduğunu itiraf etmiş ve şu ifadelere başvurmuştu, "Türkiye, Birleşmiş Milletler'e başvurabilir. Yunanistan'ın askersizleştirme şartlarını ihlal ettiğini söyleyebilir.

Türkiye bunu yaparsa, adalara deniz ablukası uygulayabilir. Buna hakkı olacaktır. Biz henüz orada değiliz ama Türkiye inşa ediyor. En büyük sorun iletişim alanında. İletişim savaşında Türk gazeteciler bastırıyor. İddialarını güçlü savunuyorlar. Askeri olarak ise Türkiye ile denk olduğumuzu düşünüyorum"

Son yazısında ise, Başkan Erdoğan'ın 'Bir gece Ansızın' sözlerine dikkat çekip Ankara'nın ne yapacağını kesin olarak bilemeyiz ancak iddialarda bulunabiliriz' diyerek 3 senaryoya dikkat çekti. Miçotakis ve Çipras'a öneride bulundu.

1. SENARYO

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hamlelerinden rahatsız olan Yunanistan bölgede tansiyonu yükseltirken Türkiye'nin Yunanistan'ı kışkırtabileceğini iddia etti. Yunanistan'ın ilk tetiği çeken taraf olmaya zorlayacağını ileri sürdü ve sözlerine 'İlk tetiği çeken taraf kaybeder.' ifadelerini ekledi.

2. SENARYO

Türkiye'nin Yunanistan'ı her konuyu kapsayan bir diyalog sürecine sürüklemek istediği iddiaları arasında. Türkiye'nin gayriaskeri statüdeki adaların silahlandırılması meselesini gündeme getirdiğini dile getiren Papachelas "Hiçbir Yunan siyasi lider böyle bir tartışma girmez" yorumunda bulundu.

3. SENARYO

Papachelas, yıllarca Türkiye'nin diyalog çağrısına kulak tıkayan Yunanistan'ın Türkiye'den gelen bir müzakere önerisini yine reddetmesi halinde Yunanistan'ı suçlayacağını ileri sürdü. Yunanistan uluslarası alanda uzlaşmaz bir tavırda olduğunu ortaya çıkaracağını belirtti.

Yunanistan'ın uluslararası toplumu ikna etmek için neler yapabileceğini de anlatan Papachelas, bu durumun kendileri için oldukça zor bir konu oldupunu da dile getirdi.

Papachelas, Çipras ve Miçotakis'e bir öneride bulundu. Bir İha'yı düşürüp düşürmeyeceklerini tartışabilirler ancak kapalı kapılar ardında konuşmaları gereken çok daha önemli meseleler olduğunu dile getirdi. Ulusal anlamda anlaşmaya varması ve Yunanistan'ın çıkarı için ortak bir karara varması gerektiğini dile getirdi.