Yunanistan yayın kuruluşlarından MEGA, Yunan hükümetinin Girit’in güney ve batısındaki karasularını 12 deniz miline çıkarmaya hazırlandığın ileri sürdü.

MEGA'da görevli gazeteci Christina Korai, Atina hükümetine dayandırdığı haberinde, Yunanistan’ın karasularını genişletmek için harekete geçtiğini iddia etti.

Bu genişlemenin Türkiye ile yeni bir soruna neden olabileceğini belirtirken, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Her türlü imkanı kullanmaya hazırız.” dedi.

Yunanistan’ın müttefiklerine bilgi vermediği, buna gerekçe olarak ise, “Yunanistan’ın tek taraflı bir eylemi olduğu için hiçbir sebep olmadığını ve cumhurbaşkanlığı kararnameleri hazır olduğunda doğrudan BM’ye sunulacağı” belirtildi.

Türkiye ile yeni bir krize neden olabilecek karar, Yunanistan’ın karasularını 12 deniz miline çıkarmayı hedefliyor. 1936’da Lozan dengesini bozarak karasularının genişliğini 6 mile çıkaran Yunanistan, eğer hedeflerini yerine getirirse Ege deyim yerindeyse bir Yunan gölüne dönecek.

Yunanistan uygun koşullar bulur ve karasularını 12 mile çıkarırsa, Türkiye’nin Ege’deki açık deniz alanları oranı yaklaşık yüzde 20’ye inecek, Türkiye’nin karasuları kaplama oranı yüzde 8,7'ye,  Yunanistan’ın ise yüzde 62'ye çıkacak.

Editör: Haber Merkezi