Ebu Şeybe el-Hudri, hudri hazretleri, sahabeyi kram, hazreti halime, hazreti hudri, ebu şeybe,toklu dede haziresi.. İstanbul’un manevi sultanlarından Ebu Şeybe el-Hudri (r.a.) Hazretleri sahabe-i kiramdandır. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) süt annesi Hazret-i Halime’den olan süt kardeşi olduğu rivayet ediliyor.

Sefer sırasında 85-90 yaşlarında olduğu ve fetih Hadis-i Şerifi’ne mazhar olabilmek için İstanbul’un fethi seferine katılmış sahabelerden olduğu söyleniyor. Ayvansaray tarafından hücum eden kolda bulunmuş ve o hücumda şehit olmuştur.

Günümüzde türbesi Fatih Ayvansaray’da, Toklu Dede Sokağı’nın bitimindeki surlar arasında bulunan Toklu İbrahim Dede Haziresi içinde yer alıyor. Öte yandan Osmanlı kaynaklarında ‘’Toklu Dede Haziresi’’ olarak bilinen mezarlıkta İstanbul’un fethine gelen bini aşkın sahabenin defnedildiği kayıtlıdır. İbn Haceri Askalani şunları demektedir: ‘’Ebu Şeybe El-hudri (r.a.) sahabedendi. Muaviye devrinde İslam orduları ile İstanbul’un fethine katılmış ve sura yakın bir yerde kendisini tanıtarak Sahabilerden Ebu Şeybe olduğunu söylemiş, bir hadis-i şerif rivayet etmiştir:Her kim ihlas ile La ilahe İllallah derse cennete girer. Siz kendinize güvenmeyin çalışın.’’