GENEL

Efsane geri döndü: THK'nın yangın söndürme uçaklarıyla ilgili flaş karar

Son 3 yıldır devre dışı bırakılan THK'nun efsane yangın söndürme uçakları geri döndü.

Özellikle eski Tarım ve Orman Bakanı Ekrem Pakdemirli'nin artık uçamadıklarını ileri sürerek yangınlarda devreye almadığı uçaklar, tekrar havalanacak.

3 yıldır çeşitli bahanelerle kamu ihalelerine sokulmayan ve devre dışı bırakılan Türk Hava Kurumu envanterindeki 4 uçak için 3 kurum anlaştı.

Savunma Sanayi Başkanlığı binasında öğleden sonra 15.00 sıralarında gerçekleşen toplantıya Türk Hava Kurumu ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri katıldı. İmzalanan protokolle THK envanterindeki 4 uçak,  ihalesiz bir şekilde bakanlığın hizmetine verildi.

THK’dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Tarım ve Orman Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı iş birliğine istinaden Tarım ve Orman Bakanlığı’na hizmet sunmak üzere TUSAŞ-THK iş ortaklığı olarak 3+1 uçak kiralama teklifimiz de bugün uygun bulunarak işlemi tamamlandı.

Temmuz ayı itibarıyla uçaklarımız yangın bölgelerinde konuşlanacak ve 4 adet uçağımız ay içinde faal olarak hizmette bulunacaktır.

Uçaklarımız Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından denetlenmekte, TUSAŞ’ın isteğiyle THY’den gelen teknik ekip tarafından genel ve son kontrolleri yapılmakta.

2 uçağımız bütün kontrolleri SHGM ve TUSAŞ tarafından yapıldıktan sonra, 15-16 Haziran’da THK Etimesgut yerleşkesinden havalanarak uçuşlarını başarıyla gerçekleştirdi.

Pilotlarımızın işe alım süreci tamamlanarak, tazeleme ve yenileme eğitimlerine başlandı. CL-215 amfibik uçaklarımız piston motorlu olup dünyada az sayıda kaldığı için yedek parça temini uzun zaman almaktadır. TUSAŞ ve üretici firma desteği ile yedek parça temin edilebildiği müddetçe hizmet verecektir."