Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin her gün rektörlük binasına sırtlarını dönerek yaptıkları eylem 725. günü geride bıraktı. Boğaziçi Üniversitesi’nde 2 Ocak 2021’de Prof. Dr. Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolar, o günden bu güne devam ederken, ABD'de bulunan Florida Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Tamer Kahveci'den Boğaziçili öğretim görevlilerine tokat gibi cevaplar geldi. 

DÜNYANIN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİNDE BU UYGULAMA YOK

Profesör Kahveci, sosyal medya hesabından Boğaziçili öğretim görevlilerin günlerdir devam eden protestolarına ilişkin bir dizi paylaşımda bulundu. Dünyanın en iyi üniversitelerinden örnekler veren Kahveci, eylemdeki öğretim görevlilerinin öğrencilerini aldattığını söyledi. Bu öğretim görevlilerine "Harry Potter kıyafetli ekip" diye hitap eden profesör, ABD'deki üniversitelerdeki uygulamaları gösterdi. Bu öğretim görevlilerinin temel argümanının “rektörü hocalar seçsin” olduğunu söyleyen Kahveci, "Peki dünyanın en iyi üniversitelerinin olduğu ABD’de bu uygulama var mi? Elbette yok. Rektör atama ile belirlenir. Rektörü kim atar? Eyalet valisinin seçtiği küçük bir ekip" dedi.

BELGELERİ PAYLAŞTI

Bu ekibin isminin "Board of Trustees (BoT) veya Board of Governors" olduğunu belirten profesör, 'Biden niye atamaz?' sorusuna "Çünkü ABD federal devlettir, her eyaletin kendi bütçesi yönetimi, yasaları vardır. bütçeden üniversiteler para alır. Türkiye ise merkezi devlettir." diyerek cevap verdi. Kahveci, "Peki Biden hiç mi karışmaz?" sorusuna ise "Karışmaz olur mu. Biden federal seviyede atamaların tamamını yapar. Mesela National Science Foundation board, National education board’ı başkan atar. Belgeleri aşağıda." diyerek bunun belgelerini paylaştı. 

"İSTENEN SİSTEM ÜNİVERSİTELERİ İŞLEMEZ HALE GETİRİR"

ABD'li Valilerin atama yaptığına dair belgeleri de paylaşımına ekleyen Tamer Kahveci, Boğaziçili öğrencilere seslenerek "Basit bir Google aramasıyla 50 eyaletin de böyle olduğunu ve HP’larin sizi aldattığını görün" dedi. Prof. Kahveci, Boğaziçili öğretim görevlilerinin 2 senedir tek bir veri göstermeden dünyada kabul görmeyen bir sistemi istediğini belirterek istenen sistemin üniversiteleri işlemez hale getirecek bir kast sistemi olduğunu savundu. 



Profesör, öte yandan Uzun yıllardır ABD öğretim görevliliği yaptığını ve cübbeyle dolanan kimseyi görmediğini ifade ederek "Resmen komedi ve akademisyenliği tiyatral bir komediye indirgeyen bir acayip ekip karşımızda" dedi. 

Kaynak: Haber7com

Editör: Haber Merkezi