05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EĞİTİM Bakan Kasapoğlu: Yurtlarda dünyanın en güçlü altyapısı bizde

Bakan Kasapoğlu: Yurtlarda dünyanın en güçlü altyapısı bizde

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu siyasetteki öğrenci yurdu tartışmasına dair merak edilen soruları CNN TÜRK'te yanıtladı. Kasapoğlu, "Açık ara dünyanın nicel ve hizmet kalitesi anlamında en güçlü yurt altyapısı bizde" açıklamasında bulundu.

Bakan Kasapoğlu, "Eylem yapanların maalesef hemen hemen tamamının yurda başvurusu bile yok." dedi. CNN TÜRK ekranlarında Ahmet Hakan ve Tarafsız Bölge programına katılan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu'nun açıklaması şu şekilde; 

Tokyo'da tarihte birçok ilki gerçekleştirdik. 13 madalyayı olimpiyat oyunlarında, 15'ini ise takım oyunlarında aldık. Bunların hiçbiri tesadüf değil tabi altyapı var. 19 yıllık bir altyapı ve özveri var.

Ay Yıldız'ı orada temsil etmek, apayrı bir madalya konusu. Tokyo, geniş alana da yayılmış bir şehir. Bir maçtan diğerine koşmak bazen fiziksel anlamda da koşmayı gerektiriyordu. Baya bir kilometre yaptık.

YURT TARTIŞMASI

Yurt ihtiyacı nedir? Yurtlarımızın kapsamı kalitesi nedir? Resmi olarak bir ortaya koyalım. Yurt altyapısı 19 yılda sessiz sedasız gerçekleşirdiğimiz devrimlerden bir tanesi gençlere yaptığımız yatırımdır. Açık ara dünyanın nicel ve hizmet kalitesi anlamında en güçlü yurt altyapısı bizde. 1 milyondan fazla yurt yatak kapasitesi var. Avrupa'da kıyaslanabilir rakamları da paylaşacağım. 190 yurt sayısı varken 774'e çıkmıştır. Bu sayı her geçen gün artıyor. 182 bin yataktan 724 bine çıktı.

Bu yıla özgü bir yoğunluk var. Bunu yoğunluk olarak ifade edebilirim. Bu yoğunluğu tüm kamu kurumları ile her geçen gün azaltıyoruz. 30 ilde yedeklerimiz tamamlandı. Özellikle büyükşehirlerde sorun var. İstanbul Ankara başta olmak üzere. İstanbul’da önümüzdeki günlerde devreye alacağımız yeni yurtlarımız var. Aynı şekilde Ankara ve İzmir’de de. İl il değişen durum söz konusu. Bakanlığımızın ilçe ilçe örgütlenmeleri var çok yakından süreci takip ediyoruz. 65 binden fazla çalışma arkadaşımız ile süreci takip edip yönetiyoruz.

Şu an itibariyle 624 bin başvurumuz söz konusu bu yıl için. Bakınız bu rakam normal şartlarda pandemi öncesi süreçte 350 binlerde. Pandemiden kaynaklı bir yığılmanın söz konusu olarak bunu görüyoruz.

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 70'E YAKINI YERLEŞTİ

Özellikle yurtlarda kalan öğrencilerimiz var geçmiş yıllardan. Onlar kayıtlarını sildirmediği sürece kalmaya devam ediyorlar. Başvuruların Yüzde 70’ine yakınını yurtlarımıza yerleştirdik. Her geçen gün güncelliyoruz. Bizim yedek yerleştirmelerimiz var. Hafta boyu yıl boyu sürekli değişen bir oran söz konusu.

Üniversiteler geçtiğimiz yıl yüz yüze eğitime ara verdiler. Biz geçen sene başvuru almadık, bu sene hem birinci sınıf hem de ikinci sınıfların taleplerini aldık. Yani bu yıl 2'ye katlandı. 81 ilimizde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Barınma ihtiyacı olan her öğrenci Türkiye'nin güvencesi altında. Bakanlıklarımız ve valiliklerimiz iş birliği halinde. İllerde çok ciddi bir şekilde takip ediyoruz. İl il ilçe ilçe yakın takibimiz var. Yeni bloklar, yeni kiralamalar yeni yatak kapasiteleri ile takip ediliyor. 10 gün içinde yüzde 70'i yerleştirdik. Pandemi koşullarını biliyorsunuz; insan hayatını etkilemediği bir alan yok.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *