Boğaziçi Üniversitesi’nin kendi sitesinde yayımlanan ‘2022-2023 Yılı Öğrenci Katkı Payı ve Öğrenim Ücretleri’ne göre, yabancı öğrenciler için 28 bin lira olan ücret, Suriyeli öğrenciler için ücretsiz olacak.

Açıklanan öğrenim ücretlerine göre, program süresinde okuyan yabancı uyruklu mühendislik ve fen-edebiyat fakültesi öğrencilerinin 23 bin 760 TL, iktisadi ve idari bilimler fakültesi öğrencilerinin 14 bin 256 TL ödemesi gerekirken; Suriyeli öğrenciler hiçbir ücret ödemeyecek.

Program süresini aşan yabancı uyruklu öğrenciler 28 bin 512 TL;  eğitim süresini aşan Suriyeli öğrenciler ise sadece 472 TL ödeme yapacak.

SAYIN: BUNA BENZER BİR AYRICALIK YAPMIŞ OLABİLİRLER

Eğitim-Sen İstanbul Üniversiteler Şube Başkanı Beyzade Sayın, Suriyelilerden ücret talep edilmemesinin birkaç nedeni olabileceğini söyledi.

Tamamen ücretsiz eğitimi savunduklarını söyleyen Sayın, “İster kendi öğrencilerimiz ister yabancı öğrenci olsun eğitim bir haktır ve devlet de bu hakkı üstlenip eğitimi nitelikli, parasız, ulaşılabilir, bilimsel şekilde tüm insanlara sunmalıdır” dedi.

Sayın sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Eğer bir gruba ücretsiz eğitim sağlayabiliyorsanız demek ki herkese verebilirsiniz. Eğitimin ücretsiz, bilimsel, laik, nitelikli olmasının önünde herhangi bir hukuksal ve yasal engelin olmadığı anayasamızda da yazıyor, dolayısıyla bu hakkın bütün öğrencilere verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”