TBMM'ye sunulan torba kanun teklifi, özel öğretim kurumlarında görev yapacak öğretmenleri yakından ilgilendiren önemli değişiklikler içeriyor. Teklifin yasalaşması halinde, devlet okullarında öğretmen adayları için zorunlu olan Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi, özel öğretim kurumlarında görev alacak öğretmenler için aranmayacak.
Özel okullarda akademi eğitimi şartı aranmayacak
Düzenlemeye göre, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen öğretmenlik alanlarından mezun olan ve pedagojik formasyon ya da öğretmenlik meslek bilgisi yeterliliğine sahip kişiler, Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimini tamamlamadan özel öğretim kurumlarında öğretmen olarak görev yapabilecek. Mevcut uygulamada ise devlet okullarına atanacak öğretmen adaylarının Millî Eğitim Akademisi tarafından verilen hazırlık eğitimini başarıyla tamamlaması zorunlu tutuluyor.
Yaklaşık 33 bin özel kurumu ilgilendiriyor
Yeni düzenleme, Türkiye genelindeki yaklaşık 33 bin özel öğretim kurumunu kapsıyor. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel öğretim kurumlarında hâlihazırda yaklaşık 200 bin öğretmen görev yapıyor.
İdari yaptırımlar yeniden düzenleniyor
Torba kanun teklifiyle özel öğretim kurumlarına uygulanacak idari yaptırımlarda da değişikliğe gidiliyor. Buna göre, mevzuata aykırı uygulamalarda ihlalin niteliğine göre 4 ve 5 yıllık tekerrür süreleri uygulanacak. Ayrıca düzenleme yürürlüğe girmeden önce işlenen ihlaller de bu sürelerin hesaplanmasında dikkate alınacak.
Geçen yıl 603 milyon liranın üzerinde ceza kesildi
Millî Eğitim Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl 3 bin 780 özel öğretim kurumuna toplam 603 milyon 15 bin lira idari para cezası uygulandı. En fazla yaptırım uygulanan konular arasında izinsiz personel çalıştırılması, ders defteri ve yoklama fişlerinin usule uygun tutulmaması, izinsiz yerleşim planı değişikliği, yanıltıcı reklam verilmesi, mevzuata aykırı öğrenci kaydı, ücretsiz ders kitaplarının kullanılmaması, gerçeğe aykırı not verilmesi ve program dışı eğitim faaliyetleri yer aldı.
