YÖK ve ÖSYM, 2.5 milyon adayın 2020 YKS'nin iptaliyle ilgili suskunluklarını Danıştay 8. Dairesi'nde devam eden yürütmeyi durdurma talepli davadaki savunmalarıyla bozdu.

YKS 2020'ye kızı da girecek olan İYİ Parti İzmir Milletvekili ve TBMM Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu'nun sınavın ilk ertelendiği 25-26 Temmuz'dan 27-28 Haziran'a geri çekilmesi kararında Kovid-19 koşulları nedeniyle, 'kamu yararı' olmadığı ve 'hukuka aykırı' olduğu iddiasıyla yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a açtığı davada, taraflar savunmalarını verdi.

Dervişoğlu adına İYİ Parti Genel Sekreteri Avukat Uğur Poyraz’ın açtığı ve Danıştay 8. Dairesi’nde görülen davaya, 14 Haziran pazar günü 2020 MSÜ sınavında Kocaeli’de yaşanan olay da eklendi.

Davaya ek dilekçe verilerek, bir öğrencide koronavirüs çıkması nedeniyle, 14 öğrencinin 2 hafta süreyle karantinaya alınması, Bilim Kurulu’nun uyarıları ve Sağlık Bakanlığı’nın son vaka sayısı da eklendi. 
 

ÖSYM: 'Emredici' kurum YÖK'tür

Danıştay 8. Dairesi'ndeki davada ÖSYM savunmasını sundu. ÖSYM'nin konuya ilişkin savunmasında şu ifadeler yer aldı:

Sınav tarihini Hazirandan Temmuz’a YÖK aldı. Sorumluluğumuz tedbir almakla sınırlıdır. Sınav takvimiyle ilgili 'Emredici’ kurum YÖK’tür. ÖSYM’nin bildirilen tarihte sınav ve yerleştirme işlemini yapmaktan sorumludur, davalı olmaktan çıkarılmalıdır.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin Kovid-19 küresel salgın önlemleri ve normalleşme süreçleriyle ilgili kararları ve YÖK’ün 4-5 Mayıs tarihli açıklamaları ve 6 Mayıs tarihli kararıyla sınavın 27-28 Haziran’da yapılması kararı alındı. ÖSYM’nin 14 Mayıs’ta 2020 YKS Kılavuzunu buna uygun güncelledi.

Sınavla ilgili okul bahçelerine adaylar dışında kimse alınmayarak sosyal mesafe korunacak. Sınav salonları havalandırılacak, medikal maske ve dezenfektan dağıtılacak. Sınav görevlilerine eldiven verilecek ve isteyen adaylar yanlarında dezenfektan da getirebilir.

Editör: Haber Merkezi