05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EĞİTİM Özel okullar paraları iade edecek mi: Veliler isyanda!

Özel okullar paraları iade edecek mi: Veliler isyanda!

Koronavirüs salgını nedeniyle okulların kapanmasından sonra başlayan özel okul tartışmaları giderek büyüyor. Özel okullar velilerden peşin aldıkları yemek paralarını bile iade etmeye yanaşmıyor

Koronavirüs salgını nedeniyle okulların kapanmasından sonra en çok tartışılan konu özel okulların durumu oldu.

Koronavirüs nedeniyle mart ayında eğitime ara verilmişti. Ancak mart, nisan, mayıs, haziran ücretlerini önceden almış olan özel okullar bu aylarda uzaktan eğitime geçti.

Öğrenci velileri ise uzaktan eğitimle yüz yüze eğitimin aynı olmayacağını belirterek ücret iadesi istedi. Veliler çocukların yemek yemediği dönemin parasını da talep etti.

Aynı kriz bu ay da yaşandı.

Milli Eğitim Bakanlığı 17 Ağustos'ta başlayacağı belirtilen eğitimin 21 Eylül'e ertelendiğini son anda açıkladı. Ancak bu sırada özel okulların çoğu bu yılın parasını peşin olarak toplamıştı.

Şimdi de veliler çocuklarının okula gitmeyecekleri dönemin yemek ve servis ücretinin iadesini talep ediyor. Hatta imza kampanyası da başlatıldı.

Hürriyet gazetesinden Esra Ülker, bugünkü haberinde konunun taraflarıyla yaptığı konuşmalara yer verdi.

Habere göre Özel Okul Velileri Platformu temsilcisi ve özel okul velisi Mehmet Kökağaç, yüz yüze eğitimle uzaktan eğitimin aynı olmadığını bu nedenle okulların ücretlerinde indirim uygulamasını istediklerini belirterek şöyle konuşuyor:

- Kızım Ankara’da özel bir okulda 8’inci sınıf öğrencisi. Biz ilk pandemi döneminde izledik. Okulların durumunu bilerek üzerlerine gitmedik. Herkes için yeni bir durumdu. 

- Ancak bazı okullar üst limitten zam yaptılar. Ayrıca biz veliler olarak tam ücret ödememize rağmen ve ısınma, kırtasiye gibi giderleri olmamasına rağmen bazı okullar devletten kısa çalışma ödeneği aldılar. Öğretmenlere de tam ücret ödemeyenler oldu.

- Pandemiden haksız kazanç sağladılar. Biz öğretmenlerin haklarının da korunmasını istiyoruz. 

- Bazı özel okullar servis ve yemek ücretlerini anında iade etti ama bazıları hala iade etmedi. 

- Okulların uzaktan eğitime geçmesiyle bazı okullar yüzde 15, yüzde 25’lere varan indirimler uyguladı. Biz bunu tüm okulların yapmasını istiyoruz. 

- Set olarak kitap satıyorlar, 3 bin 500 TL isteyenler var. Burslu öğrenci bile bunu ödemek zorunda kalıyor. Bundan vazgeçilmesini istiyoruz. 

- Biz veliler olarak öncelikle eğitimin sürekliliğini istiyoruz. Güvenli ve sağlıklı bir yüz yüze eğitimden yanayız. Ama şartlardan dolayı yüz yüze eğitim yerine uzaktan eğitim yapılıyorsa da okul ücretlerinde indirim talep ediyoruz. Uzaktan eğitimle yüz yüze eğitimin ücreti aynı olamaz.

Bir özel okul velisi olan Ahmet Mahlepci, çocuklarının üç aydır okula gitmediğini ama yemek ücretlerini tam ödediklerini ve bu ücretleri geri alamadıklarını belirterek şunları söylüyor: 

- İki çocuğum var. Biri liseden mezun oldu biri ortaokul son sınıf öğrencisi. Pandemiden dolayı online eğitim verildi. Biz örgün eğitimle aynı ücreti ödedik. Veliler olarak bu sürecin ceremesini tek taraflı çekmek istemiyoruz. Özel okulların da elini taşın altına koyması lazım. 

- Biz pandemi sürecinde de yemek paralarını ve genel gider diye toplanan paraları ödedik ancak geri alamadık. Talebimizi okula ilettiğimizde ‘Beğenmiyorsanız istediğiniz okula gidebilirsiniz’ yanıtını aldık. 

- Biz okulların kâr ortağı değiliz, zararına da ortak olmak istemiyoruz. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanıldı. Öğretmenlere kısa çalışma ödeneği ödendi. Ama biz veliler olarak geçen dönem tam ücret ödedik. İadesini de alamıyoruz. Bu sene de çocuklarımız online eğitime devam ettiğinde aynı şeyler olacak. Online eğitime örgün eğitim parası ödemek istemiyoruz. Bu konuda MEB’in taleplerimizi duymasını istiyoruz.

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel eğitim ücretleri konusunda bir indirim yapılmasının mümkün olmadığı görüşünde. Şöyle diyor:

- Devletimiz bir destek uygularsa biz de bunu velilerimize yansıtırız.

- 21 Eylül’den sonra eğitimi yüz yüze yapmayı planlıyoruz. Şu anda özel okullarımızın kapasitesi öğrencileri seyreltmeye müsait. Online eğitime sadece destek kapsamında gerek duyulabilir. 

- Ancak olağanüstü şartlar ortaya çıkarsa o dönemde okullarımız karar verir. Tabii ki okulların giderinin neredeyse yüzde 90’ınını teşkil eden kira, öğretmen ve personel ücretleridir. Bu ücretlerde indirime gidilmesi çalışanları mağdur eder. 

- Ancak olağanüstü bir süreç ortaya çıkar ve devletimiz bir destek uygularsa biz de bunu velilerimize yansıtırız. 

- Aksi takdirde bütün giderler devam ederken düşük ücret uygulaması sürdürülebilir olmaz. Online eğitime geçilmesi durumunda yemek, servis ve benzeri giderlerin geçen yıl olduğu gibi geri verilmesi söz konusu olacaktır.

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Nurullah Dal, okul ücretlerinde indirime gitme konusunda genel bir karar alınamayacağını ama isteyen kurumların bunu uygulayabileceğini belirtiyor: 

- Her okul arzu ediyorsa indirim yapabiliyor. Genel bir karar alınamıyor. 

- Maliyetlerimizde düşüş olmadı. Okul açısından baktığınızda bir kazanç söz konusu değil. 

- Birçok okul kısa çalışma ödeneğini de kullanmadı. Birçok okul da ‘Sıkıntılı sürecimiz var’ diyor. Sınıfları hazırladılar, ‘Öğretmenleri aldık her şey hazır, nereden tasarruf yapacağım’ diyorlar. 

- Doğalgaz, elektrik bunlar yıllık bazda yüzde 2 gibi bir gider tutuyor. Bu hesapla iade olmaz. Bazı okullar kendileri karar alıp indirim yapabiliyor. Ama bizim kurumsal olarak yapabileceğimiz bir şey yok.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *