05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EĞİTİM Ülkü Ocakları, yapay zeka teknolojisiyle geliştirilen, anlayarak hızlı okuma programını tanıttı

Ülkü Ocakları, yapay zeka teknolojisiyle geliştirilen, anlayarak hızlı okuma programını tanıttı

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, içeriğindeki oyunlarla göz, beyin ve hafıza arasındaki koordinasyonu güçlendiren ve 3-4 saatte okunan metni, 1 saatte okunacak seviyeye getiren "Odak2023" isimli bilgisayar yazılımı hazırladıklarını bildirdi.

ANKARA (AA) Vakıf genel merkezinde, "Odak2023" projesini tanıtan Yıldırım, Türkiye'nin kitap okumada ve okuduğunu anlamada dünya ortalamasının gerisinde olduğunu belirtti.

Herkesin kitap okuma oranlarının düşük olmasından yakındığını ancak kimsenin bu soruna yönelik çözüm üretmediğini ifade eden Yıldırım, bu durumun, sadece Türkiye'de değil, dünyada da küresel bir sorun olduğunu kaydetti.

Ahmet Yiğit Yıldırım, "Biz bu nedenlere araştırdık. Okuma tekniklerini bilmiyoruz. Göz kaslarımız zayıf, göz tembelliğimiz var. Okuduğumuzu anlamıyoruz. Bunların neticesinde saatler harcayıp 30-40 sayfa okuduktan sonra sıkılıp kenara bırakıyoruz." diye konuştu.

Kitap okuma oranın düşük olmasının en önemli sebebinin zaman ve odaklanma sorunu olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları dile getirdi:

"Ülkü Ocakları olarak bu sorunu ortadan kaldırmak için çözüm arayışına girdik ve 'Odak2023' isimli bilgisayar yazılımını geliştirdik. Bu yazılım içeriğinde yer alan aktivitelerle kişinin okuma hızını ve anlama kapasitesini geliştiriyor. Bu yazılımın içeriğinde oyunlar var. Bu oyunlarla kullanıcıya göz kası egzersizi yaptırıyoruz. Göz, beyin ve hafıza arasındaki koordinasyonu güçlendiriyoruz. Yazılımın içinde yer alan metinlerle kişinin anlama kapasitesini ve okuma hızını test ediyoruz. Sonrasında yazılımın yapay zeka özelliği sayesinde, kişiye özel egzersiz ve metinlerle çalışmasını sağlıyoruz. Kişinin görsel zeka kapasitesini ve beynin fotoğraf hafızasını geliştiriyoruz. Bu sayede 3-4 saatte okunan metni, 1 saatte okunacak seviyeye getiriyoruz. Gözler hızlı okumayı başarabildiği için odaklanma meselesi de ortadan kalkıyor. Beynin anlama kapasitesi gelişiyor. Okunan metin hafızada kalıcı hale geliyor."

Yıldırım, bu yazılımın LGS, YKS, KPSS ve ALES gibi birçok sınavda öğrencilerin "soruları yetiştiremedim" mazeretlerini de ortadan kaldıracağını belirtti.

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, hızlı okuma yazılımı Odak2023 eğitim setinin, 10 bin adet hazırlandığını ve ücretsiz olacağını bildirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *