Yurt dışında yüksek lisans yapmak istiyorsanız ve nerede yapmanız gerektiği konusunda henüz bir fikir sahibi olmadıysanız ufak bir araştırma yapmanız gerekebilir. Avrupa’dan Amerika’ya kadar uzanan geniş bir yelpazede değerlendirmeniz gereken ülkeler sayesinde doğru kararı verebilirsiniz.

İngiltere

Yükseköğrenim imkanı sunan İngiltere 300’ü aşkın kuruma ev sahipliği yapıyor. 1 yılda yüksek lisans diploması sahibi olma avantajı sunan ülke pek çok öğrencinin ilk tercihleri arasında bulunuyor. İngiltere, özellikle İngilizce dilini öğrenmek ve geliştirmek isteyenler tarafından da sık sık tercih ediliyor.

Avustralya

Avustralya’daki eğitim masrafları ABD ve İngiltere gibi bölgelere göre son derece düşüktür. Aynı zamanda öğrenciler eğitim aldıkları süre boyunca çalışma izni de elde edebiliyor. Üniversiteler arasında özellikle bilim ve teknikte çeşitli yüksek lisans programları sunanlar bulunuyor. Yüksek lisans eğitimi 2, doktora ise 3 yıl boyunca sürüyor. Bu şartlar üniversitelere göre değişkenlik gösteriyor.

Kanada

Son yıllarda eğitim alanında oldukça iddialı işlere imza atan Kanada, ekonomik seçenekler arasında yer alıyor. Gençlerin en çok tercih ettiği ülkeler arasındaki Kanada’da İngilizce Fransızca iki ayrı resmi dil olarak kabul ediliyor. Kanada’da neredeyse her bütçeye uygun bir eğitim programı bulabilmeniz mümkün oluyor.

Amerika

40 binin üzerinde Türk öğrenciye ev sahipliği yapan Amerika, yüksek lisans yapan yarım milyonun üzerindeki öğrencisiyle dikkat çekiyor. Özgürlüklerin ülkesi olan Amerika’da araştırma üniversiteleri ve burs imkanları öne çıkıyor. ABD, öğrencilerin dil yeteneklerini ve not ortalamalarını da titiz bir şekilde değerlendiriyor. Eğitim ücretleri ise yıllara ve üniversitelere göre değişkenlik gösteriyor.

Yeni Zelanda

Kangurular ülkesinde yüksek lisans ücretleri de günlük yaşam bütçesi de oldukça uygun tutuluyor. Yurt dışı eğitimi için yüksek olmayan bütçesi öğrencilerin bu bölgede eğitimini sürdürmesini sağlıyor. Üniversitelerde özellikle işletme, finans, fen bilimleri, sosyal bilimler ve güzel sanatlar bölümlerinde lisans ve yüksek lisans imkanı bulunuyor. Yurtdışında yüksek lisans için diğer ülkeler ile beraber Yeni Zelanda’yı da değerlendirebilirsiniz. Programlara kabul için gereksinimler üniversitelere göre diğer ülkelerde olduğu gibi değişebiliyor.