2020 asgari ücret ne kadar oldu? Asgari ücret zammı ne kadar oldu? Milyonlarca kişiyi ilgilendiren asgari ücret zammı için komisyon son kez toplandı. Daha önce hükümet ve işçi sendikalarının karşılıklı teklifler verdiği asgari ücret için zam oranı belli oldu. Böylelikle asgari ücret agi, brüt ve net rakamlar da kamuoyu ile paylaşıldı. İşte 2020 asgari ücret ne kadar oldu sorusunun yanıtı.

2020 asgari ücret ne kadar oldu? Bir süredir asgari ücret için gerçekleştirilen müzakerelerin sonuna gelindi. İşçi sendikalarının verdiği teklifler ve hükümetin bu tekliflere cevabı günlerdir tartışma konusu olmuştu. Bugün gerçekleştirilen son toplantıya göre asgari ücret zam oranı belli oldu. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret ne kadar oldu haberinin detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.

2020 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?

Enflasyon rakamlarına göre belirlenen asgari ücrette bu yıl yapılan zam oranı belli oldu. Böylece 2020 asgari ücret ne kadar oldu sorusunun cevabı da yanıt buldu. Yeni zam oranını canlı yayında Zehra Zümrüt Selçuk açıkladı.

2019'da asgari ücret net 2 bin 20 TL iken 2020 asgari ücret ise brüt 2900, net ise 2324 TL oldu. oldu. Milyonlarca işçiyi ilgilendiren bu haberi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk verdi. 

2020 Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

6 buçuk milyondan fazla çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde son ayak bugün gerçekleşti. Asgari ücret için yeni rakam duyuruldu. Böylece merak edenler için asgari ücret agi, brüt ve net oranlar da belli oldu. Kritik toplantıya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, işveren heyetinden TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinden ise Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat katıldı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Asgari ücret görüşmeleri yapılırken konuyla ilgili fikirleri sorulan Erdoğan şöyle yanıt vermişti: "Asgari ücret konusunda bir müjdeniz olacak mı?" sorusuna "İnşallah jestimizi yaparız. Şu anda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız yaptıkları çalışmaları döner dönmez bize bir getirsinler. Bakalım son geldikleri nokta nedir, onu da bir kendilerinden görelim. İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atarız"

AGİ ZAMMI 2020 BELLİ OLDU MU?

Asgari ücret belirleme komisyonunun bugün gerçekleştirdiği son toplantıda asgari ücret ile birlikte AGİ zammı da belli oldu. Böylelilkle asgari ücret indirimi olarak bilinen 2020 AGİ zammı ................. olarak gerçekleşti.

2020 Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

AGİ NASIL HESAPLANIR?

Asgari geçim indirimi olarak adlandırılan AGİ çalışanlar için büyük önem taşıyor. Peki AGİ nasıl hesaplanır? O yılın AGİ mevcut yılın asgari ücret ödemelerine göre belirlenir. Yılın ilk 6 ayı için asgari ücretin ne kadar olacağı belli olduktan sonra yıllık toplam da hesaplanır ve bu tutar AGİ indirim oranı ile çarpılır. Elde edilen tutar en düşük gelir vergisi oranı (%15) ile çarpılarak bulunan değer 12’ye bölünür ve böylece aylık AGİ miktarı hesaplanmış olur.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

2019 ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 20 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruşunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
 

Editör: Haber Merkezi