Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Altındağ Kültür Sarayı'nda "Kadın Kolları Kuruluşundan Bugüne MYK ve İl Başkanları ile Toplantı" programına katıldı. Asgari ücret, memur ve emekli maaşları ile ilgili de konuşan Erdoğan, tüm kesimlerin gelirlerinin ciddi şekilde yükseltileceğini söyledi.

Erdoğan'ın bu sözleri sonrası Sabah yazarı Faruk Erdem, katıldığı canlı yayında asgari ücretle ilgili merak edilen soruya yanıt verdi.

"Şu kadar olacak demek çok zor. Çünkü netice itibarıyla bu iş aralık ayında bir komisyon toplantısıyla belirleniyor ama işaretler veriliyor. Nasıl veriliyor? Bugüne kadar yapılmış asgari ücret artışlarına bakıyorum, hep enflasyonun üzerinde olmuş. Son artışa baktığın zaman mesela geçen aralıkta yapılana yüzde 50,1 olmuş ki enflasyonun çok üstündeydi. Ayrıca vergiler de kaldırılmıştı. Sonra temmuzda yüzde 30'luk bir artış daha oldu. Yüzde 80-90'a yakın kümülatif baktığın zaman asgari ücrette bir artış oldu.

 'ASGARİ ÜCRET 7 BİN 500 LİRADAN AŞAĞI OLMAZ'

Şimdi yıl sonu enflasyon açıklamalarına baktığım zaman hem orta vadeli programda hem de yapılan anketlerde yüzde 65-70 civarında bir enflasyon ortaya çıkıyor. Dolayısıyla temmuz artışı da dikkate alınırsa net asgari ücretin 7 bin 500 liradan aşağı olmayacağını, üzerinde olacağını konuşmuştuk. Şunu hep söylüyorum asgari ücret bir geçim ücreti değil. İnsanlar diyor ki 7 bin 500 lira ile geçinilir mi? Evet geçinilmez. Asgari ücret bir geçim rakamı değil, asgari ücret bir gösterge rakamı. Birçok şeyi belirleyen bir rakam. Devlet diyor ki, bu rakamdan daha az maaş verme, bunun üzerinde ver diyor. Dolayısıyla asgari ücret bir geçim ücreti değil, bir gösterge ücreti. Ona göre maaş verilmesi lazım. Yani asgari ücretin üzerinde bir maaş verilmesi lazım."

 ASGARİ ÜCRET NE KADAR ZAMLANMIŞTI?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları sonrasında 2022 yılı için asgari ücrete görülmemiş bir zam yapılarak maaşlarda yüzde 52 oranında artış sağlanmıştı. Yapılan zam sonrası asgari ücret 2022 yılı için net olarak 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlenmişti. Ancak enflasyon rakamlarının yılın ilk 6 ayında yüzde 70’i aşmasıyla maaşlara ikinci bir zam yapılma ihtiyacı doğmuştu. Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete ikinci bir zam yapıldığını duyurmuştu. Böylece asgari ücret yüzde 30 artışla net 5 bin 500 liraya yükselmişti.

Editör: Haber Merkezi