Üniversitede eğitimi hayatını sürdürebilmesi için maddi imkanı olmayan öğrenciler önce devlet bursuna başvuruyor. Burs çok az sayıda kişiye çıkarken, burs çıkamayanlar devlet kredisine başvuruyor. Ancak yüksek faizli bu krediler üniversite bittikten sonra büyük bir külfete dönüşüyor. 

Öğrenciler, üniversitedeyken "nasıl olsa öderim" mantığıyla hareket ederken, yasal faizleri hesaplayamıyor. Gerçekler ise mezuniyetten sonra ortaya çıkıyor. Yüz binlerce üniversite öğrencisi mezun olduktan sonra iş bulamıyor, kimisi kamu kurumlarının sınavlarına kimisi de özel sektöre bel bağlıyor. Bu süreç uzadıkça lisans döneminde alınan kredilerin ödemeleri de sarkmaya başlıyor.

Her gecikme dönemi için işsiz gençlere faiz uygulayan ve evlerine icra takibi yapan sistem pandemi sürecinde de aralıksız çalışıyor. 

Üniversiteden mezun olduktan sonra borçlarını ödeyemeyen gençlerin sayısında ise ekonomik krizle birlikte patlama yaşandı. Yaklaşık 5 milyon gencin krediyi ödeyemediği için toplam borcunun üzerine faiz işletilirken, 300 bine yakın işsiz üniversite mezunu için de icra takibi başlatıldı.

Editör: Haber Merkezi