Rusya-Ukrayna savaşı ile Kuzey Akım boru hatlarından Avrupa'ya gaz akışı sekteye uğradı. Rusya, yaptırım bombardımanın kaynağı Avrupa'ya, enerji kesintileriyle misilleme yapıyor.

Çin merkezli Sina'da yer alan bir makalede, "Rusya, sorunlar yaşanan Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarının yerini, "Türk Akım"ın almasını istiyor." ifadelerine yer verildi.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Türkiye’deki doğal gaz merkezinin Kuzey Akım hatlarının tüm doğal gaz iletim hacmini üstleneceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, 12 Ekim’de Moskova'da düzenlenen Enerji Haftası Forumunda, ülkesinin Avrupa’ya Türkiye üzerinden doğal gaz sağlayabileceğini, Türkiye’de Avrupa’nın en büyük doğal gaz merkezinin inşa edilebileceğini belirtmişti.

Fudan Üniversitesi Orta Doğu Araştırma Merkezinden Zou Zhiqiang, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri Çin basınından Sina'ya değerlendirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin giderek iyileştiğini belirten Zau, yüksek düzeyde karşılıklı güven sağlandığını söyledi.

Uzmanlar, Kuzey Akım boru hatlarına yönelik saldırıların ardından Türk Akım’ın önem kazandığına dikkat çekiyor. 2020 yılında başlatılan mevcut proje kapsamında Rusya'dan Karadeniz üzerinden Türkiye'ye ve Avrupa'nın güneydoğusunda doğal gaz gönderiliyor.

Zou Zhiqiang, iki ülke ilişkilerindeki iyileşmenin, Rusya'nın ara buluculuğa ve uluslararası arenada desteğe olan ihtiyacı ve Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde daha büyük bir rol oynama politikasıyla uyuştuğunu söyledi.

TÜRK AKIM GÜVENLİ HAT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni doğal gaz merkezinin Trakya’da inşa edilebileceğini açıklamıştı. 

Uzmanlara göre Türk Akım, Türkiye ve Rusya'nın münhasır ekonomik bölgeleri ile çevrili olmasının yanında Türkiye’nin NATO üyesi olması ve Montrö Sözleşmesine göre savaş gemilerinin geçişini kontrol edebilmesi açısından güvenlik riski düşük bir proje.

Zou, Türk Akım’ın Avrupa’nın güneyindeki ülkelere doğal gaz taşımak için yardımcı bir boru hattı olarak tasarlandığını işaret etti.

TÜRKİYE ENERJİ MERKEZİ HALİNE GELECEK

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Rusya’nın Türkiye üzerinden Avrupa'ya yılda 63 milyar metreküp doğal gaz sağlayabileceğini dile getirdi.

Sina'ya göre, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Türkiye, Kafkasya ve Doğu Akdeniz'den gelen doğal gazın Avrupa'ya girişi için de ana güzergah olarak bölgesel bir enerji merkezi olabilir.

2011 yılı sonunda Azerbaycan ve Türkiye, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin ortak inşasına ilişkin mutabakat zaptı imzalamıştı. Bu proje de Azerbaycan’ın doğal gazının Avrupa’ya iletimini hedefliyor. Türkiye, hattın yıllık doğal gaz iletim hacmini 16 milyar metreküpten 32 milyar metreküpe çıkartmayı hedefliyor.

İsrail-Türkiye ilişkilerinin son dönemde yeniden iyileşmesi sonrasında, iki ülke Avrupa'ya uzanan bir doğal gaz boru hattı inşa etme planlarını tartışıyor.

Editör: Haber Merkezi