Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Zimbabve İş Konseyi Başkanı Hıfsı Soydemir, iki ülke ekonomik ilişkileri ve Türk yatırımcılar için Afrika'da potansiyel oluşturan sektörlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Zimbabve’nin Sahraaltı Afrika için kritik önemde olduğunu vurgulan Soydemir, “Zimbabve'nin eski lideri Robert Mugabe’den sonra siyasi istikrarsızlık şu an çözümleniyorken yatırımlar için tam doğru zamandayız. Bu tip konular çok boşluk kabul etmez. Eğer Türk iş adamları buradaki boşluğu doldurmazlarsa başta Çinliler olmak üzere başka ülkeler doldurabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Çeşitli sektörlerdeki fırsatların varlığına dikkati çeken Soydemir, "Afrika’nın keşfedilmemiş birçok fırsatını birlikte düşünecek olursak oradaki ekosistem içerisinde şu anda bize talep gelmeyen ürünlerde bile büyük bir ihtiyaç var. Tarım ve teknolojileri ile enerji konusu başta olmak üzere hem altyapı hem de üst yapı konusunda fırsatlar var. İplik fabrikaları, tarımsal kompleksler, tekstil üretim tesisleri yapılabilir. Tarım makinelerinin parçaları buradan gönderilerek orada üretim yapılabilir. Bunlar şimdiden Afrika’ya ekonomik olarak yerleşebileceğimizin işaretlerini gösterir ki ilerleyen zamanlarda daha büyük fırsatlara dönüşsün." diye konuştu.

Soydemir, Zimbabve'nin Afrika'da eğitim düzeyi en yüksek olan ülke olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Kültüre ve eğitime yatkın bir halkı var, bu üretime de yansıyor. Meşhur İngiliz kupon kumaşı diye bilinen ürünün pamuğunu üreten ülke Zimbabve. Üretim rekoltesi de çok yüksek. Aynı zamanda elyaf özellikleri de yüksek. Hem pamuğun üretiminde hem de işlenmesinde iyi bir alan bulunuyor. Hollandalıların çiçek üretiminde bu ülkenin çok önemli yeri var. Tütün üretiminde Afrika’nın iklim şartlarından dolayı yine burası farklı. Bunların oluşturduğu bir gelenek de var. Ama modern tarımı tam olarak uygulayabilecekleri alanları yok. Zimbabve Tarım Bakanı’nı daha önce Konya’da ağırlamıştık hem sanayi, hem bilgi üretimi hem de tarımsal kalite açısından gerekirse ‘barter’ yöntemiyle bile Zimbabve’ye çok ciddi yatırımların yapılabileceğini anladık. O gün için 12 bin traktör ihtiyaçları olduğunu bakan bey söyledi. Oradaki en büyük sorunlardan bir tanesi finansa ulaşabilme ama onlar da bunun yerine uluslararası anlaşma ile bunları çözelim diyorlar.''

Editör: Haber Merkezi