İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ Altın rekora doymuyor: Yeni rekor kırıldı

Altın rekora doymuyor: Yeni rekor kırıldı

ABD Başkanı Trump'ın Çin'e yönelik gümrük vergisini en son yüzde 145'e çıkarması ve dolardaki düşüş nedeniyle yatırımcılar güvenlik liman arayışına yönlendi.

Dolardaki değer kaybı ve ABD ile Çin arasında tırmanan ticaret savaşının etkisiyle yatırımcıların güvenli liman arayışı hız kazandı. Bu gelişmelerin etkisiyle altının ons fiyatı rekor seviyelere ulaştı.

Altın, bugün yüzde 2, 8 artışla 3.174, 74 dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Dün de yaklaşık yüzde 3’lük bir artış kaydeden altın, son 12 ayda yüzde 36, yılbaşından bu yana ise yüzde 20'den fazla değer kazandı. Uzmanlar, altının bu performansını küresel belirsizlik, durgunluk endişeleri ve jeopolitik risklere bağlıyor.

Altın, gümrük vergilerinden doğrudan etkilenmeyen nadir emtialardan biri olarak öne çıkıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da duyurduğu ek gümrük vergisi kararları, küresel çapta ekonomik yavaşlama korkularını artırmış, Çin ise bu kararlara misilleme ile yanıt vererek gerilimi tırmandırmıştı.

Trump’ın dün bazı ülkelere uygulanan gümrük vergilerini 90 gün süreyle ertelemesi ise küresel borsaları toparlasa da, altının yükselişini durdurmaya yetmedi. Çin'in "geri adım atmayacağız" açıklaması da piyasaların risk algısını yükseltti.

Son olarak Beyaz Saray, Trump’ın Çin’e yönelik tarifelerinde yüzde 125 olarak açıklanan oranların karşılıklı tarifeleri kapsadığını, ancak fentanil krizine yönelik yaptırımlar dahil edildiğinde toplam vergi oranının yüzde 145’e ulaştığını bildirdi.

ABD dolarının başlıca para birimleri karşısındaki gücünü ölçen dolar endeksi ise yüzde 1, 80 düşerek 101, 08 seviyesine geriledi. Bu düşüş, altın fiyatlarındaki yükselişi destekleyen önemli bir diğer unsur olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *