Araç muayenesinden basit sorunlar nedeniyle kalmak istemiyorsanız muayene öncesi yetkili kurumun tavsiye ettiği bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. 

ARAÇ MUAYENESİ ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR

Aracın tüm ön ve arka aydınlatma sistemleri, sinyaller, iç aydınlatma ve geri vites lambaları çalışır durumda ve hasarsız olmalı. Plakadaki ağır kusurların başında her türlü izinsiz müdahale geliyor. Harflerin ve karakterlerin boya ve kabartma gibi yollarla değiştirilmesi, plakanın folyo veya camla kapatılması, plakadaki karakterlerin okunmasını engelleyen vida, boya, çivi gibi unsurlar muayeneden kalma sebebi. Güvenli sürüş için ön cam da önemli. Muayene öncesi ön camda görüşü engelleyen aşırı çatlak ya da kırık olmamalı. Ön ve arka cam yıkama sistemleri çalışır durumda, aynaları da eksiksiz ve hasarsız olmalı. Hem emniyet hem de muayene öncesi kontrol için tüm emniyet kemerlerinin tam ve çalışır durumda olması gerekiyor. Aracınızın lastiklerinde yarık, yırtık ve kesik olmamalı. 

AĞIR KUSUR SAYILABİLİR

Aracınıza LPG, CNG veya LNG monte edildiyse muayeneden geçmek için mutlaka tadilat muayenesi ile ruhsata işlenmiş olmalı. Otobüs ve minibüs gibi araçlarını muayeneye götüreceklerde de acil çıkış levhaları ve yeterli adette acil çıkış çekici bulunmalı. Ayrıca muayene öncesinde trafik cezası, motorlu taşıt vergisi ve köprü otoyol borçları sorgulanmalı. Çünkü borcu olan araçlara randevu verilmemekte ve istasyonda muayene işlemi başlatılmamakta. Son olarak egzoz emisyon ölçümünün olmaması araç muayenesinde ağır kusur. Bu ölçümü de muayene istasyonlarında randevusuz yaptırmak mümkün.

Editör: Haber Merkezi