Rakamlarla inşaat ve gayrimenkul sektörlerindeki durumu ortaya koyan Armağan Ayşakar, pandemi öncesi ve sonrasına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

"4.5 Milyon İşsizin 1/5’i İnşaat Sektörü Çalışanı"

İnşaat sektörünün ekonomik büyümede yerine değinen Armağan Ayşakar "Türkiye'de inşaat sektörü geçen sene 231 milyar 908 milyon 295 bin liralık büyüklük ile milli gelirin yüzde 5’ini oluşturdu. Gayrimenkul faaliyetleri ise 285 milyar ile milli gelirin yüzde 7'sini oluşturdu. İnşaat sektöründe bu yılın itibarıyla 1 milyon 500 bin çalışan bulunuyor. Bu da toplam 26 milyon 753 bin olan istihdamın yüzde 5.5'ini oluşturuyor. Pandemi döneminde işsiz kalanların çoğu maalesef bizim sektörün elemanları ve inşaat sektörü mevcut koşullar nedeniyle faaliyetlerini sürdürmekte zorlanıyor.” ifadelerini kullandı.

"İnşaat Sektöründe Daha Büyük Teşvikler Gerekli"

Armağan Gayrimenkul’ün sahibi Armağan Ayşakar, hükümetin açıkladığı istikrar paketi kapsamında 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirme oranının yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarılmasının sektörü olumlu etkileyeceğini ifade etti. Ayşakar, konut almak isteyen alt ve orta gelir grubundaki alıcılar için bu desteğin önemli olduğunu fakat bunun yeterli olmayacağını ve daha geniş kapsamlı teşviklere ihtiyaç duyulacağını kaydetti.

"Yeni Dönemde Müstakil Yaşam Trend Olacak"

(TÜİK)  verilerine göre, yabancılara yönelik konut satışlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22 artış gösterdiğini ifade eden Ayşakar, bu konuda lider şehrin İstanbul olduğunu vurguladı. Koronavirüs salgınıyla birlikte yabancıların taleplerinin de düşüşe geçtiğini belirten Ayşakar, “Yabancılara konut satışının hem sektörümüze hem de ülke ekonomisine katkısını göz ardı etmemek gerekiyor. Küresel çapta olan bu salgının tüm dünyada etkisini yitirmesiyle birlikte yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin katlanarak aratacağına inanıyoruz’’ diyerek düşüncelerini dile getirdi. Konut tipi olarak ise yeni dönemde müstakil yaşamın benimseneceğini, daha çok yeşil alana sahip izole yaşam sunan projelerin revaçta olacağını kaydedip sözlerini noktaladı.

Editör: Haber Merkezi