Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne bakıldığında yıl sonunda enflasyon oranının yüzde 16,40 gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu tahmin çerçevesinde asgari ücret artışının da 5-6 puan üzerinde olacağı ön görülüyor. Yani bu şekilde bir puan artışı asgari ücrete yüzde 22 yapılması anlamına geliyor. Söz konusu zamla birlikte 2022 yılında asgari ücretin 3 bin 477 lira olması ve her şeyden önemlisi, bu ücretten alınan verginin de sıfırlanması bekleniyor.

2022 asgari ücret zammı oranının işçi sendikaları ve işveren temsilcileri tarafından yapılacak görüşmeler neticesinde belli olması bekleniyor. Görüşmelerde enflasyon oranları ve TÜİK tespitleri de etkili oluyor. Görüşme takvimi henüz netleşmese de yapılan açıklamalara göre asgari ücret görüşmelerinin Aralık ayı itibariyle başlayacağı bildiriliyor.

BAKAN BİLGİN MÜJDELİ HABERİ VERMİŞTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2022'de geçerli olacak asgari ücret ile ilgili açıklamalarda bulunarak, yakın zamanda asgari ücret görüşmelerinin başlayacağını ifade etmişti. Bilgin, açıklamasında şunları söylemişti; 

"Önümüzdeki dönemde asgari ücret görüşmelerine başlayacağız. O sadece düşük gelirli grupların değil çalışma hayatında yer alan herkesin gelirine bir müdahale etme imkanıdır. Aynı zamanda o bizim işsizlik sigortasından tutun bütün harcamalara kadar düzenleyici bir eşittir.

Ama esas etkisi de özel sektördeki ücret seviyesini bilhassa örgütsüz çalışanların ücret seviyesinin reel olarak değiştiren etkileyen durumdur. O yüzden asgari ücret grubu çok önemlidir. Demokratik ülkelerde toplumsal dengeleri düzenleyecek bir opsiyonu vardır. Bu bakımda da önümüzdeki günlerde asgari ücret sürecinde bu sosyal politika aracını en uygun şekilde kullanarak bilhassa örgütsüz çalışanların hayatlarını düzenleyecek bir netice elde edilmesi konusunda çalışacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Asgari ücret bir sosyal adalet mekanizması olarak işleyecektir"

Editör: Haber Merkezi