İSTANBUL (AA) -İDMİB'den yapılan açıklamaya göre, İtalya’da art arda düzenlenen ayakkabı fuarı MICAM Milano ve deri fuarı Lineapelle’ye İDMİB milli katılım gerçekleştirdi. Yılda iki kez şubat eylül aylarında düzenlenen MICAM Milano, yaklaşık 60 bin metrekarelik alanda 30 farklı ülkeden 570’i uluslararası olmak üzere 1.200’den fazla katılımcıya ev sahipliği yaptı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Uyguner, sosyal uygunluk kriterlerine uyan ayakkabı, saraciye, konfeksiyon gibi bitmiş ürün OSB’lerin çoğalmasıyla büyük ölçekli ve katma değerli ihracatın çok hızlı bir şekilde artacağını belirtti.

Uyguner, şunları kaydetti:

“İtalya ve AB ülkelerine ihracatımız kademeli olarak artış göstermeye devam ediyor. 2022 yılının ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla İtalya’ya olan ihracatımız yüzde 78,4 artış ile 108 milyon dolar seviyesine ulaştı. Sektörümüzde günümüzün konusu sürdürülebilirlik. Biz de bu alanda ülkemizin geldiği noktaları gösterebilmek adına MICAM fuarında trend alanımızda sürdürülebilir ürünlerimizi sergiledik. Sosyal uygunluk kriterlerine uygun katma değerli ihracat gerçekleştirebilmek için yeni ayakkabı, saraciye, konfeksiyon gibi bitmiş ürün OSB’lere ihtiyaç duyuyoruz.”

İstanbul'a yakın bir OSB kurmak için çalışmaların sürdüğünü aktaran Uyguner, “Bizim hem İstanbul’un dışında hem de pazara yakın bir yere konumlanmamız gerekiyor. Çünkü artık dünya büyük bir değişim içinde. Geçmişte ürünü üretmek değil satmak problemdi. Şimdi durum farklılaştı. Sadece üretmek yetmiyor, üretimi nasıl gerçekleştirdiğiniz, üretim yaparken çevreye ne kadar saygılı olduğunuz sorgulanıyor. En çok bu konulara dikkat ediliyor. Gelecek 15-20 yılın üretim konseptinin bu olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

- "İtalya’da Türk ayakkabılarının rüzgârı esti"

İDMİB Başkan Yardımcısı Oğuz İnner de MICAM fuarına ilişkin, milli katılımlarıyla fuarda 50 firmanın 1.900 metrekare alanda yer aldığını bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz döneme kıyasla fuara milli katılım ile katılan firma sayımız yüzde 45 artış gösterdi. Bu dönem milli ve bireysel katılımla toplam 88 firma ile İtalya’da Türk ayakkabılarının rüzgârı esti. Fuarda yapılan görüşmeler ve temaslar sektörümüzü mayıs ayına kadar taşıyacaktır. Türk ürünleri büyük ilgi görüyor. Avrupa'daki alıcının da bizi tercih ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Türk üreticiler uzun yıllarda Avrupalı alıcılarla yakın temas halinde. Yıllar içinde oluşturulan çok önemli bir müşteri portföyümüz var.”

İnner, salgın sonrası dönemde gelen talepte artış olduğunu aktararak, “Zaman içerisinde ölçek ekonomisine geçmeyip büyük üretim hatları kurmadığımız için gelen talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Bizim yıllardır ulaşmaya çalıştığımız müşteriler şu anda bizimle çalışmak istiyor." ifadelerini kullandı.