Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı  Bilgin SGK’nın borcu yok. Açıklar var ama onlar prim desteğiyle ilgili kısımlar. Türkiye’nin SGK’sı borçlu değil, gelir-gider oranı ise yüzde 97.

İLK MAAŞ

Yasal süreç tamamlandıktan sonra başvuru süreci başlayacak. e-Devlet üzerinden gerekli tüm hazırlıklar yapıldı zaten başvurular için. Kimsenin maaşında bir kısıntı olmayacak. Herkes hak ettiği maaşı alacak. Nasıl hesaplanıyorsa o şekilde olacak. Meclis sürecinden sonra EYT’lilerin ilk maaşı ne zaman alacağı belli olacak.

KIDEM TAZMİNATI

EYT başlangıcını hesaplama yaparken kendi maliyetlerimize baktık. SGK’ya, Maliye’ye getireceği yüke baktık. Uygulamaya geçince birçok kurum ve kuruluştan kıdem tazminatı ne olacak sorusu geldi. İşverenler biz bu yükü nasıl kaldıracağız diye sordular. Kurumsal şirketler bu konuyu çözmüşler. Küçük ve orta ölçekli şirketlerde bu sorun yaşanabiliyor. Talepleri değerlendirdik, konuyu Maliye Bakanımızla da görüştüm. Kredi garanti fonundan bir destek istedik. Doğrudan işçiye verilmesi yönünde bir görüşümüz vardı.

DEVLETE MALİYETİ 100 MİLYAR LİRA

100 milyarın üzerinde bir maliyet var ama bizim bütçe imkanlarımız içerisinde karşılanabilecek bir maliyet bu.

EKSİK PRİM GÜNÜ BORÇLANMASI YOK

Borçlanma konusunda büyük bir yanlışlık var. Mevcut yasal durumda 8 Eylül 1999 öncesi çekilecek istisnalar doğum, askerlik gibi durumlar. Eksik prim günü borçlanması gibi bir durum söz konusu değil.