Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çarpıcı açıklamalar yaptı.

Pakdemirli'nin açıklamaları şöyle:

- Yağlı tohum için üreticiye Temmuz'un ilk haftası 700 milyon TL ödeyeceğiz.

-  Kurbanlık konusunda biz her yıl hazırlığımızı yapıyoruz, her yıl yüzde 50 daha fazla hayvan kurbanlık için hazırlanıyor sektör tarafından. Bugün itibari ile 1.2 milyon büyükbaş 3.5 milyon küçükbaş hazır durumda. 

- Tarım sigortasını yapanlara ben her zaman diyorum ki "Alnı açık sırtı pek" ama olmadığı dönemde de işte afet fonundan şuradan buradan yardım gelsin diye devletten bir beklenti var. Siz sigortaladığınız zaman bu riskin zaten yüzde 560'si devlet tarafından karşılanıyor, böyle olaylar ne ilk olacak ne de son olacak.

- (Salgının tarıma etkisi) Türkiye bir miktar şanslıydı. Beklentimiz geçen yıla göre üretimde bir fazlalık bekliyoruz, o açıdan ciddi bir problemimiz yok, pandemiyle beraber hazırlıklarımızı yaptık. Geç ekim yapabileceğimiz 21 ilde ekstra ekimler yaptık. Pandeminin başında sanki en az 1 yıl sürecekmiş gibi hazırlıklarımızı yaptık.

- (Fiyatlara etkisi) Gıda enflasyonu normal enflasyonla beraber seyreder, ben salgının en başında dedim ki temelde hiçbir sorunumuz olmayacak. Temel ürünlerle ilgili hiçbir problem yaşamadık. Biz bunları da sektörleri de pandeminin çok öncesinde olası bir pandemiye hazırlamıştık. 

- (Hazine arazilerinin kiralanması) Bunun faydası hazine arazileri bundan sonrası kışlık ekimler için, bu ne bir ilk ne de bir son olacak gözüyle bakmamız lazım pandemiye. Belli alanlarda daha fazla ürün üretebiliyor olmamız lazım. Çevre ve Şehircilik Bakanımızla ciddi bir çalışma yaptık, şu an 400 bin hektara yaklaşan kullanılabilecek bir alan var. Bunlara biz bu kışlık ekimlere yetiştirerek, üretimin üstüne bir miktar daha üretim koymak istiyoruz.

- (Hal Yasası Düzenlemesi ve Dijital Pazar) Özellikle Türkiye'de 18 milyon ton çöpe gidiyor, dünyadaki tablonun bir benzeri Türkiye'de de geçerli. Her üretilen 3 kilogramdan 1 kilogramı çöpe gidiyor.İnşallah gelecek yıl "Gıda'nı Koru"da da amaç milletin kampanyası haline getirmek.

- Dijital Pazar'da da yavaş yavaş toprağa tohumunu attığımız bir çınar ağacı gibi düşünün. Üreticiye sorsanız ürünü hakkıyla satamıyorum der, tüketiciye sorsanız hakkıyla alamıyorum der işte bunların hepsini bu platform bir araya getirecek. Aracıları devre dışı bırakmanın ötesinde çok küçük üreticinin de büyük üretici gibi alan bulabildiği bir ortam olacak. Üretmekle ilgili bir problem yok ama pazara ulaştırmakla ilgili problem var bunlara çare olacak. 200-250 bin kayıtlı üreticiye ulaşmayı hedefliyoruz. Hem lojistik zaiyatları azalacak, verimlilik artacak hem de tüketici daha ucuza bu ürünlere ulaşma şansı elde edecek.

- Gıdada bir kaç terör var, biri bilgi teröristleri biri de ürün teröristleri ama buna genel anlamda gıda teröristleri diyelim. Ürünü yapıyor, sunuyor ama ürün dediği şey ürün değil. Bala şurup katmak gibi, aslında bal diye satıyorsunuz ama başka bir ürün. Biz bu gıda terörizmine savaş açtık. Topladığımız verileri her ay ifşa ediyoruz. Meslekten mene kadar cezai şartlar ortaya çıkacak.