Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları cevapları.

Karadeniz gazında sona yaklaşıldığını belirten Dönmez, "Kara ve denizde boru serim işlemi bitti. 280 tonluk bir kilit ekipman Türkiye'ye getirildi. Hedefimiz 2023 Mart ayında vatandaşla buluşturmak" dedi.

Enerji tesisleriyle ilgili de bilgi veren Dönmez, "Burası artık bizim ulusal sisteme vereceğimiz gazın işlenme tesisi. Bir de liman tarafı var, orada da lojistik işlemleri gerçekleştiriyoruz. Mart ayında ilk gaz sisteme girecek. 4 yıl sonra konutlardaki gazın tamamını karşılayacak" ifadelerini kullandı.

Dönmez, "Doğalgaza zam gelecek mi?" sorusuna da şu cevabı verdi:

"Burada öncelikle küresel fiyatlara bakmak gerekiyor. Pandemi öncesi ve sonrasına bakacak olursak doğalgazda anormal artışlar oldu. Ukrayna'daki savaş kısa sürede biterse piyasayı rahatlatır. Öngörülebilir fiyat tahmini söz konusu değil, oynaklık çok fazla. Doğal gazda sübvansiyon oranı yüzde 75. Doğalgazın üretilmesiyle vatandaşımıza gereken yardımları yapmak için elimizden geleni yapacağız.  Karadeniz gazı en az 25-35 yıl bize yetecek. Enerjide dışa bağımlılığımızı da önemli derecede azaltacak. Rusya-Ukrayna savaşından sonra özellikle Avrupa'da kış için bir gaz endişesi var. Biz kışı sorunsuz şekilde atlatacağız. Yeterki tedarikçilerimiz sıkıntı çıkarmasın. Aralık'ta bir fiyat değişikliği olmayacak."

Editör: Haber Merkezi