Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi 5G Faz 2 Bilgilendirme Toplantısı'nda Türkiye'nin 5G ve teknoloji altyapısı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

5G'YE YERLİ VE MİLLİ İMKANLARLA GEÇİLECEK
Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nde ilk faz geçtiğimiz yıl tamamlandı.

An itibariyle ikinci fazda bulunan ülkemizde 5G altyapıları için kritik önemdeki 5G çekirdek şebeke, 5G baz istasyonu, 5G’ye özel yönetim, servis ve operasyon yazılım ürünleri yerli ve milli imkanlarla geliştirildi.

Hatta daha önce çeşitli demo gösterimleri de yapıldı. Ülkemizde 5G’ye azami olarak yerli ve milli imkanlarla geçilecek.

BÜYÜK ŞİRKETLERLE KÜRESEL ÖLÇEKTE MÜCADELE EDİLECEK BİR SİSTEM OLACAK
Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi 160’dan fazla markayı ve 8 binden fazla şirketi tek bir çatı altında topladı.

Kurulan Global Telekom ve Entegre Teknolojileri A.Ş. ile Huawei, Nokia ve Ericsson gibi firmalarla küresel ölçekte mücadele etmek istediklerini söyleyen Karaismailoğlu, proje kapsamında sonraki fazlarda daha yüksek kapasiteli ve gelişmiş versiyonları üretilecek.

Örneğin 5G baz istasyonu için ilk başta 8 katmanlı radyo ürünleri geliştirilmişken, sonraki fazlarda 64 katmanlı radyo ürünleri geliştirilecek.

1.1 TRİLYON DOLAR YATIRIM YAPILACAK
Dünya GSM Birliği’nin (GSMA) raporuna göre 2020-2025 arası mobil şebekelere toplamda 1.1 trilyon dolar yatırım yapılacak ve bunun yüzde 80’i 5G ye yönelik olacak. -Globalde- Karaismailoğlu, bu durumun hem iç hem de dış pazar açısından büyük bir potansiyelin olduğunu söyledi. Ülkemizde yerli ve milli üretim çalışmalarıyla bu potansiyelden azami ölçüde istifade edecek. Aynı zamanda ülkemizin cari açığının azaltılmasına katkı sağlayacağı düşünülüyor.

“2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık ulaşım ve haberleşme yatırımları yapmayı hedefliyoruz”

Bakanlık olarak Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmaya devam edeceklerini söyleyen Karaismailoğlu şu ifadeleri kaydetti:

“Son 20 yılda ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına 172 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Yatırımlarımızla milli gerimize 520 milyar dolardan fazla katkı sunduk. 2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık ulaşım ve haberleşme yatırımları yapmayı hedefliyoruz. Bugünden 2053 yılına kadar gerçekleştireceğimiz toplam 198 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme yatırımıyla üretime 2 trilyon dolar, milli gelire de 1 trilyon dolar katkı sağlayacağız. Bakanlık olarak ülke menfaatlerimizi gözeterek hem ulaşım hem de iletişim sektörlerinin gelişmesi için gereken her türlü çalışmanın gereğini yapmaya devam edeceğiz.”

Editör: Haber Merkezi