Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, katıldığı televizyon programında işten çıkarma yasağı ve çalışma hayatındaki diğer koronavirüs tedbirlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Selçuk, işten çıkarma yasağı için, "İnşallah istihdamı korumak için bir süre daha uzatmayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Selçuk, 1 milyar 700 milyon liranın çalışanlara aktarıldığını söyleyerek, nakdi ücret desteği alan vatandaşların sayısının 1 milyon 458 bine ulaştığını söyledi. 

Selçuk, iki model üzerinde çalışıldığı kamuoyuna yansıyan ve çok tartışılan kıdem tazminatı fonuyla ilgili olarak, farklı modeller üzerinde müzakerelerin devam ettiğini söyleyerek, "Masada birden çok modeller oluyor. Temel hedef çalışanımızın emekli olduğunda daha iyi gelir seviyesini kazandırmak. Kazanılmış haklar korunacak" dedi. 

Selçuk'un açıklamaları: 

"Fesih kısıtı ile işlerini kaybetmelerini engelledik vatandaşlarımızın. Aynı zamanda iş verenlerimizin giderlerini azaltacak bir destek sağlayarak da hem işçi hem işverenlerimizi korumayı hedefledik.

İnşallah istihdamı korumak için bir süre daha uzatmayı düşünüyoruz.

Kısa çalışmaya başvurmuş çalışanlarımızın normal çalışma düzenine geçmesi için bir normalleşme desteği sunacağız. Diğer bir çalışma da istihdama dönüş. Bir şekilde işini kaybetmiş olan çalışanlarımızın tekrar işine dönmesi için bir istihdama dönüş desteğimiz olacak. Bu da 2019 Ocak ve Nisan 2020 arasında işini kaybetmiş diğer çalışanlarımız için olacak. Bir yapmak istediğimiz de ilave istihdam sağlayan işverenlere de bir destek sunacağız. 

Onların rakamlarını konuşuyoruz. Aslında hem istihdama dönüş desteği, aynı zamanda kayıt dışı istihdamı da içeriyor. Biz bunu kayıt dışı istihdamı ne kadar kayıt içine çekebilirsek faydalı olacak. 3 etabımız var. Birincisi işini kaybedenlere yönelik. Bir diğer unsur da kayıt dışında olanları kayıt içine çekme. Bunlara dair de destek paketleri sunduk. 

Türkiye'de nüfusumuz yaşlanmakta. Bizim şu anda Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi önemli bir demografik fırsat penceremiz var. 2045'ten sonra da yaşlı nüfusumuz artmaya başlayacak. Emeklilik sistemlerindeki ikinci ve üçüncü basamakta daha etkinleştirmek ve bunları ortaya çıkarmak durumundayız. Tamamlayıcı emeklilik sistemi de Hazine ve Maliye Bakanlığı ile çalıştığımız ve 2. ve 3. basamakları etkinleştirmek için ortaya koymak istediğimiz model. Süreçleri müzakere ediyoruz. Müzakerelerimiz devam etmekte. Masada birden çok modeller oluyor. Temel hedef çalışanımızın emekli olduğunda daha iyi gelir seviyesini kazandırmak. 

Kazanılmış haklar korunacak. Müzakere devam ederken bu konuda detay vermeyeyim. 30 güne karşı gelen oranımız korunacak.