İçişleri Bakanlığı, yetkisiz park yaptırarak vatandaşlardan zorla ücret talep edenlerin engellenmesi ile vale hizmetlerinde standart sağlanması amacıyla yönetmelik taslağı hazırlıyor. Buna göre vale hizmeti verecek işletmeler bunu ruhsatına işletmek zorunda olacak. Ücretsiz otopark alanları içerisinde, karayollarında ve halkın kullanımına açık alanlarda, vale hizmetine özel yerler oluşturulamayacak.

İşletmeler, vale hizmeti alan müşterileri sahip olduğu haklar konusunda uyaracak. Vale hizmet bedeli müşterinin görebileceği şekilde belirtilecek. Müşteri, vale hizmeti almaya zorlanamayacak.

Fotoğraflı vale kimlik kartı düzenlenecek valeler, ayırt edici kıyafet giyecek, araçlar için ayrıntılı teslim fişi düzenlemek zorunlu olacak. Vale görevlisi, kendi ya da işvereni dışında başka kişiler hesabına bu hizmeti veremeyecek.

Özellikle değnekçiler geçtiğimiz günlerde karıştıkları olaylarla bir kez daha gündeme geldi. İstanbul Taksim'de değnekçilik yapan bir kişi otopark ücreti ödemek istemeyen bir kişiyi bıçaklamıştı.