Sosyal Güvenlik Kurumu'nun çok sayıdaki ilacı geri ödeme listesinde çıkaracağı ve Kurum tarafından ödenen fark uygulamasının yüzde 5'e düşürüleceği iddia edildi

Türk Eczacıları Birliği (TEB), çok sayıda ilacın geri ödeme listesinden çıkarılacağı ve eşdeğer ilaca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenen fark uygulamasının %10'dan %5'e düşürüleceği yönünde duyumlar aldığını açıkladı. TEB, her iki durumda da halkın ilaca ulaşımının zorlaşacağı, yerli ilaç sanayinin de zarar göreceği uyarısında bulundu.

YÜZDE 5'E ÇEKİLECEĞİNE DAİR DUYUM ALDIK

TEB yaptığı açıklamada, "Son dönemde, çok sayıda ilacın geri ödeme listesinden çıkarılacağına ve eşdeğer ilaca Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen fark uygulamasının %10'dan %5'e çekileceğine dair duyumlar almaktayız. Her şeyden önce bu uygulamadan halk sağlığının, yerli ilaç politikasının, yerli ilaç üreticilerinin ve eczacıların zarar göreceği aşikârdır." denildi.

VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKAN PARA ARTACAK

Açıklamada, "Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen kısmın %5'e çekilmesi demek, vatandaşın cebinden ilaca ödenen kısmın artması, ilaç alanının ve ilaç alım gücünün daraltılması anlamına gelmektedir. Bunun yanı sıra geri ödeme listesinden çıkarılacak ilaçlar; vatandaşın daha pahalı ilaçlara yönelimine sebep olacak, halkın alım gücünü düşürecek ve halk sağlığına olumsuz etki edecektir" ifadelerine yer verildi.

Eşdeğer ilaçların ise büyük oranda yerli ilaçtan oluştuğuna işaret edilen açıklamada, eşdeğer ilaca ödenen payın azaltılmasının Türkiye'nin yerli ilaç politikasına ve yerli ilaç sanayisine zarar verileceği vurgulandı. Açıklamada, her iki durumda da halkın ilaca ulaşımını zorlaştıran bir durumun ortaya çıkacağına dikkat çekildi.

Editör: Haber Merkezi