Bankacılık kaynakları Türk lirasının değer kaybetmesine oynayan Londra merkezli bazı finansal kuruluşlar, ellerinde olmayan TL ile hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda döviz almaya kalktılarını bildirmişti.

Ancak satın aldıkları döviz için Türk bankalarına olan TL yükümlülüklerini yerine getiremeyen bu finansal kuruluşların, Merkez Bankasının EFT sisteminin kapanış saatini uzatmasına rağmen temerrüde düştükleri ileri sürülmüştü.

Bunun üzerine açıklama yapan BDDK, "Söz konusu bankalar dahil Türk Lirası yükümlülüğünü yerine getirme konusunda gecikmeye düşen yabancı bankalar ve söz konusu bankaların yurt dışında kurulu grup bankaları ile bir bacağı Türk Lirası olan yeni bir döviz işleminin yapılmamasına ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemlerin yenilenmemesine, söz konusu yurt dışı bankalar ile herhangi bir işlem yapan bankaların konu hakkında bahse konu yurt dışı bankalara bilgi vermesine karar verilmiştir" açıklamasını yapmıştı.

Ancak 7 Mayıs'ta verilen bu karardan 4 gün sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ( BDDK) yurt dışında kurulu 3 bankaya getirdiği swap yasağını kaldırdı. 

BloombergHT'nin haberine göre üç bankayla ilgili inceleme ve soruşturma devam ediyor.
 

Editör: Haber Merkezi