İstanbul
Parçalı bulutlu
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ BDDK’dan kredi kartı ve ihtiyaç kredilerine yapılandırma kararı

BDDK’dan kredi kartı ve ihtiyaç kredilerine yapılandırma kararı

BDDK, kredi kartlarında iki karar aldı: Dönem borcunu ödeyemeyenlere talep halinde en fazla 48 aya kadar yapılandırma imkânı geldi. Limitlerde gelir teyidi şartı sıkılaşıyor; yüksek limitlerde 15 Şubat 2026’ya kadar %50-%80 indirim öngörülüyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), kredi kartlarına ilişkin iki ayrı kararla hem borç yapılandırmasının çerçevesini belirledi hem de limit tahsis/limit artırımı tarafında daha sıkı kurallar getirdi.

1) Kredi kartı borçlarına yeniden yapılandırma imkânı

BDDK’nin aldığı karara göre, son ödeme tarihinde dönem borcunu kısmen ya da tamamen ödeyemeyen bireysel kredi kartı kullanıcıları, talep etmeleri halinde borçlarını yeniden yapılandırabilecek.

Karar tarihindeki borç bakiyesi esas alınarak, en fazla 48 aya kadar vade ile taksitlendirme yapılabilecek.

Taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenerek ödenecek.

Yapılandırılan borcun %50’si ödenene kadar bankalar kart limitini artırmayacak.

Yapılandırma tutarı kart limitini aşarsa, limiti aşan bölüm “limit aşımı” gibi değerlendirilmeden ayrıca ele alınacak.

2) Limitlerde “gelir teyidi” ve üst limit yaklaşımı

İkinci kararla, yeni kart çıkarma ve limit artırımlarında gelir odaklı bir çerçeve öne çıkarıldı:

Kart limiti belirlenirken yalnızca aylık/yıllık ortalama gelir dikkate alınacak.

Gelir bilgisi, kart çıkaran kuruluşlarca belgeyle doğrulanacak.

Bir kişinin farklı bankalardaki toplam kart limitleri, belgeli gelir esas alınarak belirlenecek; ayrıca risklilik ve skorlama gibi kriterler de değerlendirilebilecek.

3) Mevcut yüksek limitlere indirim takvimi

Mevcut limitler için de, belirli bir dönem aralığı baz alınarak limit azaltımı öngörüldü:

Toplam kart limiti 400 bin TL’nin üzerinde olup 750 bin TL’yi aşmayanlar için %50 düşüş,

750 bin TL’nin üzerinde olanlar için %80 düşüş uygulanacak.

Bu azaltım işlemlerinin 15 Şubat 2026’ya kadar tamamlanması planlanıyor.

Limit düşüşü sonrası toplam limiti 400 bin TL ve altına inenlerin, daha sonra 400 bin TL’ye kadar yapacakları artış taleplerinde gelir esaslı sınırlamalar uygulanmayacağı belirtiliyor.

4) Raporlama ve uyum takvimi

Kurul, limit tahsisi yapılırken kullanılan gelir bilgisinin aynı gün TBB Risk Merkezi’ne raporlanmasını da karara bağladı. Bankaların, tüm kredi kartı limitlerini yeni kurallarla uyumlu hale getirme çalışmalarını yürütmesi ve sürecin 1 Ocak 2027’ye kadar tamamlanması hedefleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *