Palandöken, yazılı açıklamasında, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin kültürel miras olduğuna dikkati çekti.

120 MESLEK VAR

Kalaycılıktan yemeniciliğe, yorgancılıktan gramofon tamirciliğine kadar kaybolmuş ya da kaybolmak üzere olan yaklaşık 120 meslek bulunduğuna işaret eden Palandöken, "Göz göre göre bu kültür mirası mesleklerin, bu mesleğin ustaları zanaatkarlarımızın bitmesine göz yummamalıyız. Bu meslekleri yaşatmak için faizsiz kredi desteği süresiz olmalı, her ilde farklı kurslar açılarak süreklilik sağlanmalı, bunlar dizi ve filmlere konu yapılmalı. Tanıtım belgeselleri çekilerek okullarda da çocuklarımız bu konularda özendirilmeli." ifadelerini kullandı.

ÇEVREMİZDE GÖRDÜĞÜMÜZDE ALIŞVERİŞ YAPMALIYIZ

Bu çalışmalarla kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerinin canlandırılmasının mümkün olduğunu belirten Palandöken, şunları kaydetti:

"Miras yalnızca atadan, dededen kalan tarla, ev, para değildir. Yüzyıllardır süregelen mesleklerimiz de aynı şekilde kültürel mirastır, bu nedenle sahip çıkmak gerekir. Çünkü bu miraslar kişisel değil, ekonomimize katkı sağlayacak, kültürümüzün yaşatılmasını sağlayacaktır. Çevremizde gördüğümüzde onlardan alışveriş yapmalı, duyarsız kalmamalıyız. Yurt dışına da ihraç ettiğimiz dizi filmlerde bu mesleklere yer vermeli, belgesel ve tanıtımlar ile bilinilirliği artırmalıyız."