Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, İngiltere, 2002'den bu yılın ağustos ayına kadar Türkiye'ye en çok uluslararası doğrudan yatırım yapan 3'üncü ülke konumunda yer alıyor.

Türkiye'de 3 bin 227 İngiliz sermayeli şirket bulunuyor. Söz konusu dönemde İngiltere'nin Türkiye'ye toplam doğrudan yatırımı 12 milyar 81 milyon doları buldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin Birleşik Krallık'a ihracatı bu yılın 9 ayında 2020'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 35,2 artarak 9 milyar 346 milyon 583 bin dolara yükseldi. Bu dönemde Birleşik Krallık'a en çok otomotiv endüstrisi, hazır giyim ve konfeksiyon, elektrik-elektronik, çelik, kimyevi maddeler ve mamulleri ürünleri ihraç edildi.

Gaunt, "Son 10 yıla baktığımızda, ikili ticaretimizde 2019'da bir noktaya kadar önemli bir büyüme gösterdik. 19 milyar sterlinlik ikili ticarete ulaştık. Bu, şimdiye kadarki en yüksek rakam. Bunun her yıl düzenli artacağı düşünülüyordu. Kovid-19'dan dolayı işler biraz yavaşladı. Ancak şimdi işler düzelmeye başladı." şeklinde konuştu.

Chris Gaunt,İngiltere ve Türkiye arasındaki ikili ticaretin büyümesi için büyük fırsat ve potansiyel olduğunu ifade ederek, pandemi döneminde gerçekleşen en önemli şeylerden birinin İngiltere ve Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olduğunu belirterek, "STA, gelecekteki ticari ilişkimizi inşa etmek için bize güçlü platform sağlayan bir süreklilik anlaşmasıdır. Anlaşma, iki ülke arasında devam eden görüşmelerimizi güçlendiriyor. Bu bize STA'yı genişletme fırsatı veriyor." dedi.