Ünlü İngiliz gazetesi Financial Times, Amerika Birleşik Devletleri sermaye piyasası kurulu (SEC) tarafından bankacılık yapan Asante Berko isimli bir kişinin Gana'da elektrik santrali yapımı için 2.5 milyon dolar rüşvet dağıttığını iddia etti ve davacı oldu. 

Kurum, ismini açıklamadığı bir Türk şirketinin olaya karıştığını belirtirken, soruşturma hakkında bilgi sahibi olan iki kişi bu şirketin Aksa Enerji olduğunu öne sürdü. 

İddia edilen rüşvetin Ganalı yetkililere aktarılması için o dönemde Goldman Sachs'ın Londra ofisinde yöneticilik yapan Asante Berko'ya verildiği kaydedildi. Ayrıca Berko’ya da 2 milyon dolar ödeme yapıldığı iddia edildi.

Olay, Gana Enerji Bakan Yardımcısı John Jinapor tarafından da doğrulandı. 

Afrika ülkesi Gana'da 2014 yılında hükümet enerji konusundaki sıkıntılar nedeniyle yatırımların önünü açtı. Aksa Enerji de uzun süredir birlikte çalıştığı Goldman Sachs'tan Gana'da santral inşa edip hükümete elektrik satma projesinde yardımcı olmasını istedi. 

Anlaşma 2015 yılının ağustos ayında duyuruldu ve elektrik santrali 2017'de faaliyete geçti. Goldman Sachs Aksa Enerji’de hissedar konumunda bulunuyordu. 2018 yılında şirket tüm hisselerini Kazancı Holding’e sattı.

Olaya adı karışan Asante Berko, geçtiğimiz hafta Gana Devleti'ne bağlı olan Tema Petrol Rafinerisi'ndeki genel müdürlük görevinden istifa etti.

Aksa Enerji, konuyla ilgili olarak Financial Times'a yorum yapmadı.

Editör: Haber Merkezi