Türkiye son yıllarda yeni pazarlara giriş yaparak ve halihazırda bulunduğu pazarlardaki yerini sağlamlaştırarak tarımsal ürünler alanında ihracat gelirlerini büyük oranda artırmayı başardı. Açıklanan ihracat rakamları gösteriyor ki önümüzdeki dönemde de tarım ürünleri başta olmak üzere pek çok mal ve hizmet kaleminde ihracat gelirleri artış göstermeye devam edecek. Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorlarının kırıldığı bu dönemde pek çok ürün kalemi bu rekordan payını alıyor. Bu artışın en istikrarlı sürdüğü ürünlerden birkaçı da armut ve ayva olarak göze çarpıyor. 

İhracat geliri katlanarak artıyor

TÜİK istatistiklerine göre 2019 yılının Ocak-Haziran aylarını kapsayan ilk altı aylık dönemde Türkiye dünyanın çeşitli ülkelerine 8.962.665 dolarlık armut ve ayva ihracatı gerçekleştirdiğini söyleyen Boris Volfman, "Bu rakam 2020 yılının aynı döneminde 15.574.891 dolar olarak kayıtlara geçti. Pandeminin etkilerini en sert hissettiğimiz dönemde armut ve ayva ihracatında yaşanan bu yüksek gelir artışı ihracatçıyı mutlu etti. Bu meyvelerde yaşanan ihracat geliri artışı 2020 yılı ile de sınırlı kalmadı. 2021 yılının ilk altı aylık döneminde ise armut ve ayva ihracatından 24.639.492 dolarlık gelir elde edildi. Bu yıl ise yaklaşık 3,5 milyon dolarlık gelir artışı sağlanarak 28.162.698 dolarlık ihracat gelirine ulaşıldı. Açıklanan bu veriler incelendiğinde 2019 yılından 2022 yılına kadar geçen süreçte armut ve ayva ihracatından elde edilen gelir yaklaşık 9 milyon dolardan 28 milyon dolara ulaştığı ve büyük bir atılım yapıldığı söylenebilir." dedi.

Armut ve ayva ihracatı artmaya devam edecek

Tarımsal ürün ihracatı konusunda uzun yıllara dayanan tecrübe ve birikime sahip olan Boris Volfman, "Türkiye Avrupa ve Asya kıtaları arasında köprü görevi üstlenen konumu, genç ve dinamik nüfusu, verimli ve geniş topraklarıyla tarım alanında en üst sıralarda yer almayı hak eden ülkelerin başında geliyor. Elbette söylediğim şeyler tarımsal ihracatta rekorlar kırmak için yeterli değil. Bu söylediklerimin yanında güçlü bir markalaşmaya ihtiyaç var. Ayrıca yurtdışında ‘Türk Ürünü İyidir’ algısının güçlendirilmesi gerekiyor. Bugün mevcut pazarlarda payımızı artırmak kadar yeni pazarlara da açılmaya devam etmemiz gerekiyor. Türkiye şu an bunu başaracak potansiyele sahip." ifadelerini kullandı.

Pandemi gıda ihracatçıları için avantaja döndü

Pandemi döneminin getirdiği avantajı ülke olarak oldukça iyi şekilde kullandık diyen Boris Volfman, "Pek çok ülkede özellikle gıda konusunda sorun yaşanırken biz bu krizi fırsata çevirerek yeni pazarlara açılmaya başladık. Armut ve ayva meyvelerimizi 2019 yılında 40 civarı ülkeye ihraç ederken bugün bu sayı 60 civarına çıkmış durumda. Markalaşma, pazarlama, yurtdışı fuar desteği, reklam gibi konularda Ticaret Bakanlığı’nın oldukça iyi teşvikleri var. İhracatçımız bu teşvikleri de sıkı şekilde takip etmeli ve faydalanmalı." dedi.  
Üretimde verimin ve üretim alanlarının artırılması gerektiğini hatırlatan Boris Volfman, "İl ve ilçe tarım müdürlüklerimizin ve Ziraat Odalarımızın çiftçimiz ile yakın şekilde temasta olması önemli bir husus. Üretimi ve verimi artırma konusu oldukça önemli ve hızlı bir şekilde planlanması gereken bir konu. Zaten kurumlarımızın bu konudaki çabaları da takdire şayan. Aksi takdirde üretimi artırmadan ihracatı artırmaya çalışırsak iç pazardaki talebi karşılamakta sorun yaşarız ve gıda enflasyonunun daha da artmasına yol açarız.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu." şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi