03 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ Citi Analisti: Brent Petrol 50 dolara kadar düşebilir

Citi Analisti: Brent Petrol 50 dolara kadar düşebilir

Citigroup Kıdemli Emtia Stratejisti Eric Lee, Rusya-Ukrayna savaşındaki gerilimin azalması durumunda Brent petrol fiyatlarının varil başına 50 dolara kadar gerileyebileceğini öngördü. Lee, bu senaryonun özellikle ABD kaya petrolü üreticileri için ciddi bir ekonomik risk yaratacağını belirtti.

Citigroup Kıdemli Emtia Stratejisti Eric Lee, Rusya-Ukrayna savaşındaki gerilimin azalması durumunda Brent petrol fiyatlarının varil başına 50 dolara kadar gerileyebileceğini öngördü. Lee, bu senaryonun özellikle ABD kaya petrolü üreticileri için ciddi bir ekonomik risk yaratacağını belirtti.

Yılbaşından bu yana yüzde 18 değer kaybeden Brent petrol, şu sıralar 61 dolar civarında işlem görüyor. Citigroup analizine göre, Ukrayna’nın Rus rafinerilerine yönelik saldırılarının azalması ve Rus petrolü almayı düşünen ülkelere yönelik diplomatik baskının gevşemesi, fiyatların düşüşünü hızlandırabilecek iki ana faktör olarak öne çıkıyor.

Düşük fiyatlar “dış politika aracı” olabilir

Lee, düşük petrol fiyatlarının uluslararası siyasette stratejik bir araç olarak kullanılabileceğini vurgulayarak, “Fiyatlar 60 doların, hatta 50 doların altına inerse, Beyaz Saray petrol piyasasını etkileyecek daha agresif adımlar atmaktan çekinmeyebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Citigroup analistleri, gelecek hafta yapılacak üst düzey görüşmelerde ABD’nin ateşkes çabalarına yönelik gelişmelerin petrol piyasaları açısından kritik öneme sahip olacağını belirtiyor. Görüşmelerin ilerleme sağlaması halinde Batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik enerji kısıtlamalarını gevşetebileceği ifade ediliyor.

ABD kaya petrolü üreticileri için alarm

Lee, fiyatların 50 dolar seviyesine düşmesi durumunda, sondaj maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle ABD’li üreticilerin kârlılığının ciddi şekilde sarsılacağını da dile getirdi. Düşük fiyatların, özellikle küçük ve orta ölçekli kaya petrolü şirketleri için üretim planlarını yeniden gözden geçirme sürecini tetikleyebileceği belirtiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *