Küresel salgın nedeniyle dünya genelinde zor bir dönem geçiren turizm sektöründe alınan tedbirler ile yeniden turist akışı ve canlılık hedefleniyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı son istatistiklere göre Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı Nisan ayında yüzde 99 oranında düştü. Yılın ilk çeyreğinde, turizm gelirleri de 2019'un aynı dönemine göre, yüzde 11,4 azaldı, 4,1 milyar dolara kadar geriledi. Turizm sektöründe yaşanan bu küçülme koronavirüs salgını nedeniyle getirilen kısıtlamalardan kaynaklanıyor.

Yaz turizminin gözde lokasyonlarından Türkiye, Fransa, İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi ülkeler koronavirüs salgınına karşı aldıkları tedbirlerle salgının olumsuz etkilerinin yaz aylarında yayılmasını sınırlamaya çalışıyor. Turizmin en önemli ayaklarından biri olan sağlık turizmi de koronavirüs salgını nedeniyle olumsuz etkilenen sektörlerden biri oldu. Yabancı turistlerin büyük çoğunluğu Türkiye'ye havayolu ile geldiğinden dolayı koronavirüs salgınından sonra ülkelerin koyduğu seyahat yasaklarıyla birlikte tüm dünyada uçuş sayıları ve seferler büyük oranda azaldı. Nisan ayı itibari ile uçuş yasaklarının uygulanması ile birlikte yurtdışından Türkiye’ye sağlık turizmi kapsamında gelen hasta sayısında %99 düşüş oldu.  Seyahat yasaklarının kademeli olarak kaldırılmaya başlanması ile birlikte aylardır durgun olan sağlık turizmi alanında da hareketlilik yaşanmaya başlandı.

Sağlık turizmi normalleşme yolunda 

1 Temmuz itibari ile İngiltere başta olmak üzere birçok ülkeden Türkiye’ye uçuşların başlamasıyla sağlık turizmi faaliyetlerine yönelik normalleşme yolunda adımlar atıldı. Koronavirüs salgınının kısmen kontrol altına alınması ve küresel şokun etkilerinin azalması ile birlikte birçok ülke seyahat konusunda uyguladığı kısıtlamaları sosyal mesafe ve hijyen kuralları dahilinde kaldırmaya başladı. Turizm alanında faaliyetlerini sürdüren işletmelere ve kişilere yol gösterici yönergeler ve öneriler de kamuoyu ile sıkça paylaşılıyor. 

Seyahat ile ilgili kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte sağlık turizmi kapsamında Türkiye’ye gelecek olan hasta yoğunluğundaki artışa dikkat çeken sağlık turizmi sektörünün önde gelen firmalarından Longevita Operasyon Müdürü Kerem Kut, “Mart ayının ortasında başlayan uçuş yasakları sonrası ülkemize İngiltere’den Mart’ın ikinci yarısı, Nisan ve Mayıs aylarında hastalar gelemedi. Biriken talep uçuşların Haziran ayında kademeli olarak açılmasıyla adeta bir patlama yaparak geri döndü. Temmuz ve Ağustos aylarındaki ameliyat günü randevularımız henüz uçuş yasaklarının kalktığı ilk günlerde doldu. Hastalarımıza ancak 3 ay sonrasına ameliyat günü randevusu verebiliyoruz” dedi.

Koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirler arasında turizm faaliyetlerinin kademeli olarak başlatılması tüm dünyanın gündeminde yerini koruyor. Hem konukların hem de hizmet verenlerin sağlığını korumak için hastaneler, oteller ve diğer konaklama yerleri önleyici ve koruyucu çalışmalarını sürdürüyor. Hükümetler birtakım protokoller geliştirerek kriterleri sağlayan işletmelere sertifikalar veriyor.

Aylardır sosyal izolasyonda olan hastalar, şimdiden yurt dışındaki tedavi amaçlı seyahatleri için hazırlıklara başladı. Uluslararası seyahat yasaklarının gevşetilmesi, sosyal mesafe bilincinin toplumun genelinde uygulanmaya başlaması ile birlikte Temmuz ve sonrası Sağlık Turizmi şirketleri için umut vaat ediyor. Seyahat konusunda kısıtlamaların kalkmasının sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren işletmeler için çok önemli olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri aylardır zor durumda olan ve hasta kabul edemeyen sektörün toparlanmasını ve eski günlerine dönmesini bekliyor.

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında normalleşme sürecinde uluslararası sağlık turizminin kapsamını genişletmişti. Türkiye'ye uluslararası sağlık turizmi amacıyla tüm ülkelerden gelen hastalar kabul edileceğini açıklamıştı. Bu kapsamda Türkiye'ye sağlık hizmeti almak için gelecek hastaların, koronavirüs tedbirleri kapsamında kabul şartları, ülkeye girişleri, hastaneye yatış, tedavi, taburculuk ve izolasyon kuralları ile hasta ve refakatçilere yönelik kurallar belirlenmişti.